Jaroslav Krejčí: Česko našlo svého Buffetta. Kopírovat jeho burzovní sázky se vyplácí

V pondělí se objevily spekulace, že se o koupi řetězce Sainsbury's, který na britském trhu bojuje o místo dvojky za firmou Tesco, zajímá významná americká společnost Apollo Global Management. Kurz akcií vyletěl nahoru o 15 procent a cena se dostala nad 300 pencí.

V pondělí se objevily spekulace, že se o koupi řetězce Sainsbury's, který na britském trhu bojuje o místo dvojky za firmou Tesco, zajímá významná americká společnost Apollo Global Management. Kurz akcií vyletěl nahoru o 15 procent a cena se dostala nad 300 pencí. Zdroj: Profimedia

Loni v květnu Vesa poprvé zveřejnila svou pozici v americkém prodejci tenisek Foot Locker. Akcie se tehdy daly po jarních „pandemických“ výprodejích koupit na newyorské burze za cenu okolo 26 dolarů. V současnosti se kurz blíží 60dolarové hranici.
Investiční vehikl Vesa Equity Investment miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče je už druhým největším akcionářem v Royal Mail.
Daniel Křetínský vlastní fond Vesa Equity Investment, který v nedávné době nakoupil téměř deset procent akcií řetězce Sainsbury´s, společně s Patrikem Tkáčem.
4
Fotogalerie

Inspirací pro burzovní investice nemusí být jen portfolio legendárního Warrena Buffetta či jiného zahraničního finančníka. V Česku se drobným i větším investorům v posledním roce a půl vyplatilo, pokud se přidali k sázkám fondu Vesa Equity Investment miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče.

Když loni v polovině září informovala Vesa, že její podíl v britském řetězci supermarketů Sainsbury’s překročil hranici tří procent, obchodovaly se akcie na londýnské burze za cenu mírně pod 200 pencemi.

Část investorů si možná řekla „teď už je na nákup pozdě, příležitost jsem propásl“. Pokud ale cenné papíry tehdy či v následujících týdnech přece jen nakoupili, mohou se nyní těšit z vysokého zhodnocení ve výši i přes 50 procent.

Samotná Vesa následně v nákupech dál pokračovala. V dubnu již oznámila, že se její podíl vyšplhal na 9,99 procenta. To z ní udělalo druhého největšího akcionáře hned po katarském státním investičním fondu.

Tato sázka se investičním vehiklu, který zhodnocuje peníze obou podnikatelů, vyplácí. V pondělí se objevily spekulace, že se o koupi řetězce Sainsbury’s, který na britském trhu bojuje o místo dvojky za firmou Tesco, zajímá významná americká společnost Apollo Global Management. Kurz akcií vyletěl nahoru o 15 procent, dostal se nad 300 pencí a navýšil tak zisky Vesy během jediného dne o tři miliardy korun. 

Následovat příkladu fondu se však vyplatilo i v dalších případech. Loni v květnu například Vesa poprvé zveřejnila svou pozici v americkém prodejci tenisek Foot Locker. Akcie se tehdy daly po jarních „pandemických“ výprodejích koupit na newyorské burze za cenu okolo 26 dolarů. V současnosti se kurz blíží 60dolarové hranici. Jen od začátku letošního roku vzrostl téměř o 50 procent.

Podobně úspěšní by byli investoři, i pokud by následovali kroků fondu Vesa v případě akcií amerických obchodů Macy’s a poštovních a logistických firem Royal Mail a PostNL. Strategie kopírování investic jiných investorů možná není nejvhodnější, v případě fondu Vesa, který spravuje investice za přibližně 70 miliard korun, však bylo a je dobré udělat výjimku.

Pozn. redakce: Daniel Křetínský a Patrik Tkáč vlastní prostřednictvím společnosti Czech Media Invest vydavatelství Czech News Center, jehož součástí je i deník E15 a jeho web E15.cz.