Pražská burza láme rekordy, letos vydělává více než americké akcie

Burzovní palác v Rybné ulici v Praze

Burzovní palác v Rybné ulici v Praze Zdroj: E15 Michael Tomeš

Letošní silný růst akciových trhů není jen záležitostí burz v západní Evropě či ve Spojených státech. Prudce nahoru letos míří i akcie v Praze. Hlavní index PX se nachází na hodnotách, na kterých byl naposledy na jaře roku 2010. Letos již vzrostl o 24 procent, se započtením dividend dokonce o 28 procent. Pro srovnání, americký S&P 500 posílil od začátku ledna i s dividendami o zhruba 18 procent.

Akcie na pražské burze táhne nahoru pozitivní nálada na globálních finančních trzích a také lokální důvody. Investoři kladně reagují na hospodářské oživení, ke kterému došlo díky ústupu pandemie koronaviru, a také na pokračující uvolněnou politiku klíčových centrálních bank. Americký Fed i Evropská centrální banka nadále drží úrokové sazby velmi nízko, resp. v záporu a ekonomiky dále podporují tištěním peněz.

Zatím nejvíce letos z hlavních titulů posílily na pražské burze akcie zbrojařské skupiny CZG, připsaly si již 45 procent. Investory nalákala mimo jiné akvizice tradičního amerického výrobce zbraní Colt. Firmě se díky tomu mohou otevřít velké možnosti na americkém trhu.

Táhnou také akcie polostátní elektrárenské skupiny ČEZ, kurz narostl o 28 procent. „Firma těží z pokračujícího růstu cen elektrické energie,“ řekl analytik Patrie Michal Křikava. A to nemusí být ze strany akcií ČEZ vše. „Pro střednědobé investory je to stále zajímavá příležitost, navíc s vysokým dividendovým potenciálem,“ poznamenal portfolio manažer Fio banky David Brzek.  

Vydělat mohli investoři i na akciích bank. Nejvíce, a to o 30 procent, šly nahoru cenné papíry rakouské Erste, vlastníka České spořitelny. O čtvrtinu posílily akcie Komerční banky a Moneta Money Bank. „Bankovní tituly reportovaly vesměs lepší ziskovost, než očekával trh, když vykázaly podstatně nižší tvorbu rizikových nákladů,“ uvedl Brzek.

Pro investory jsou akcie finančních domů atraktivní také díky zvyšování sazeb České národní banky. Přebytečné peníze si u ní mohou ukládat za lepší úrok, což bude mít pozitivní dopad na výši zisků. Roli v růstu cen akcií hraje také očekávání, že ČNB nejspíš už na podzim umožní bankám opět začít vyplácet dividendy.

Podporou pro domácí burzu jsou také akvizice – akcie antivirové firmy Avast po spekulacích a následném potvrzení o převzetí od NortonLifeLock posílily o téměř 20 procent, cenné papíry likérky Stock Spirits díky zájmu fondu CVC přidaly dokonce 40 procent. U banky Moneta byla na jaře impulsem pro cenu akcií snaha skupiny PPF o spojení s Air Bank.

Navíc v případě Avastu, který má v indexu společně s ČEZ největší váhu, možná ještě není všemu konec. Významný britský správce aktiv, společnost Schroders namítá, že nabídka od Američanů je nízká. Investiční společnost drží v Avastu šest procent akci, což z ní dělá největšího nezávislého akcionáře. 

Ohledně dalšího vývoje jsou analytici se svými predikcemi opatrní. Brzdou mohou být obavy z mutace delta. „Zejména neadekvátní reakce čínských autorit na výskyt delty může vést ke zpomalení globálního ekonomického výkonu a tím pádem i nárůstu averze k riziku,“ poznamenal portfolio manažer společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Minimálně z krátkodobého hlediska pak může akcie v Praze, ale i jinde v Evropě nebo v USA poslat dolů vybírání zisků po měsících silných nárůstů. „Pravděpodobnost krátkodobé korekce a vybírání zisků je pravděpodobnější než další růst,“ řekl Brzek z Fio banky. Případný pokles však může být pro investory s volnou hotovostí příležitostí k nákupu.