Josef Němý: Balada o mrtvé kočce

Horníci Dolu Darkov na Karvinsku

Horníci Dolu Darkov na Karvinsku Zdroj: ctk

Žargon obchodníků na Wall Street zná jeden zajímavý pojem – dead cat bounce neboli odraz mrtvé kočky. Toto rčení s nadsázkou hovoří o tom, že i mrtvá kočka se odrazí od země, pokud padá z dostatečně velké výšky. Něco podobného totiž platí pro klesající akcie na burze.

Učebnicovým příkladem jsou akcie společnosti NWR. Firma už je prakticky mrtvá (řeč je o předlužené NWR, dcera OKD zřejmě v nějaké podobě přežije) a akcie mají za sebou prudký pokles. Na burzu byly akcie uvedeny v roce 2008 po 425 korunách za kus a zprvu silně rostly.

Světová finanční krize byla těžkou ranou, ale ještě v roce 2011 se jich šlo zbavit za více než 300 korun. Následný pád na lednových šest haléřů se nechvalně zapsal do dějin pražské burzy. Akcionáři přišli o 99,99 procenta své investice.

Dlouhodobý vývoj akcií NWRZdroj: euroinvestor.com

Pak ale přišel odraz, když během dvou měsíců se cena ztrojnásobila. Kdo měl šťastnou ruku, mohl letos na NWR vydělat 150 procent dokonce během jediného dne (rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší cenou dne 4. března). Přesto muselo být všem jasné, že budoucnost firmy je černější než její uhlí.

V posledních dnech nabralo dění okolo NWR na obrátkách. OKD se poslaly do insolvence, bylo pozastaveno obchodování s akciemi NWR a samotná firma uznala, že jejím akcionářům zůstane jen minimální částka anebo vůbec nic. Mrtvá kočka pražské burzy tedy spadla až na dno. A už se nezvedne.

Autor je analytikem Economic & Strategy Research Investment Banking