Zakažte bitcoin, společnosti nic užitečného nepřináší, prohlásil známý ekonom Stiglitz

Joseph Stiglitz

Joseph Stiglitz Zdroj: profimedia.cz

Joseph Stiglitz
Těžba bitcoinu v Číně
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Silná slova kritiky vyslal na adresu bitcoinu ekonom Joseph Stiglitz. Nositel Nobelovy ceny dokonce volá po zákazu digitální kryptoměny, jejíž cena překročila tento týden hranici deseti tisíc dolarů. Argumentuje, že bitcoin nepřináší společnosti nic užitečného.

„Bitcoin je úspěšný jenom díky svému potenciálu pro obcházení legislativy a nedostatku dohledu,“ řekl Stiglitz, profesor Kolumbijské univerzity, v rozhovoru pro Bloomberg TV. „Myslím si, že by měl být zakázán. Společnosti nepřináší žádnou užitečnou funkci,“ prohlásil.

Ekonom podle vlastních slov podporuje technologické inovace v oblasti plateb, emise a kontrola digitálních peněz by však stále měla zůstat v rukou států. Růst ceny bitcoinu je údajně neoprávněný a neudržitelný.

Chcete se lépe vyznat (nejen) ve světě bitcoinu? Plánujete investice? Ptejte se v investiční poradně E15 Premium evangelisty kryptoměn Karla Fillnera >>>

„Je to bublina, která dopřeje mnoha lidem značné vzrušení s tím, jak bude její cena stoupat a klesat,“ podotkl. „Pokud jednou vláda usoudí, že úspěch bitcoinu závisí na obcházení pravidel, může ho kdykoli zakázat. A pak se kryptoměna zhroutí,“ dodal Stiglitz.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl ovlivňovat, ani vlády a centrální banky. Poslední bitcoiny se mají dostat do oběhu kolem roku 2140.