Koruna se oklepala z válečného šoku a posiluje. Euro stojí jako před ruskou invazí

Bankovky

Bankovky Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Česká národní banka na počátku března intervenovala, aby tlumila nadměrné výkyvy kurzu a oslabování koruny.
2
Fotogalerie

Tuzemská měna svižně posiluje a vrátila se na únorové úrovně z doby před ruskou invazí na Ukrajinu. Neuběhl přitom ani měsíc, co Česká národní banka  intervenovala, aby tlumila nadměrné výkyvy kurzu a oslabování koruny. V reakci na válku na Ukrajině tehdy česká měna výrazně ztrácela a euro stálo téměř 26 korun.

„Koruně podobně jako ostatním menším evropským měnám prospívá rostoucí optimismus týkající se dalšího vývoje války na Ukrajině. Ta má sice k vyřešení evidentně stále daleko, ovšem dostavují se alespoň nadějné náznaky možné deeskalace,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Euro se ve středu odpoledne obchodovalo mírně pod 24,50 koruny, dolar se na mezibankovním trhu poprvé od 25. února nakupoval a prodával i za méně než 22 korun. Na začátku března se přitom kurz blížil 24 korunám.

Očima guvernéra: Hodnota koruny

Video placeholde
Očima guvernéra: Hodnota koruny • Videohub

Kurzem české měny však nehýbe jen válka. Promítá se do něj také přesvědčení analytiků a investorů, že bankovní rada ČNB na čtvrtečním měnověpolitickém zasedání zvýší sazby alespoň o půl procentního bodu. Díky vyšším sazbám v porovnání s eurozónou by koruna byla atraktivnější pro zahraniční investory, kteří hledají způsoby, jak zhodnotit své volné peníze. Evropská centrální banka i přes zvyšující se inflaci stále drží svou hlavní sazbu na minus 0,5 procenta. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!