Koruna výrazně posiluje. Je nejsilnější od intervencí

česká koruna

česká koruna Zdroj: Profimédia

Koruna je nejsilnější od intervencí, přiblížila se k 26,10 Kč/EUR  - ilustrační foto
Lukáš Kovanda se rozpovídal o tom, kam zamíří v tomto roce koruna. Dočkáme se silnější měny?
3
Fotogalerie

Česká měna dnes končila obchodní den na nejsilnější úrovni od konce intervencí České národní banky. Kolem páte hodiny  se dostala na 26,11 korun za euro a polepšila si tak proti čtvrtku o víc než desetník.

Vůči dolaru koruna vylepšila své 2,5leté maximum na 22,88 korun za dolar. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Podle analytiků českou měnu podpořila čísla o růstu české ekonomiky a naděje na dřívější zvýšení úrokových sazeb centrální bankou.

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla podle zpřesněného odhadu meziročně o tři procenta, o desetinu procentního bodu více oproti odhadu ze začátku června, uvedl dnes Český statistický úřad. "Investory nepatrné vylepšení českého růstu zajímá. Mnohem podstatnější je ale pro ně fakt, že se po včerejším (čtvrtečním) zasedání bankovní rady České národní banky mohou těšit na letošní zvýšení úrokových sazeb," podotkl Jiří Cihlář z Next Finance.

Také podle ekonoma Komerční banky Davida Kocourka kurzu koruny proti euru prospěla dobrá ekonomická data a čtvrteční oznámení guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka, že v souladu s prognózou vidí zvýšení úrokových sazeb už ve třetím čtvrtletí. Rusnok i další centrální bankéři se přitom před čtvrtečním zasedáním bankovní rady vyjadřovali pro odsunutí zvýšení sazeb až na poslední čtvrtletí roku.

K dolaru i euru koruna postupně posiluje od začátku letošního dubna, kdy ČNB ukončila režim devizových intervencí. S pomocí intervencí udržovala centrální banka od listopadu 2013 kurz koruny k euru na 27 korun za euro kvůli hrozící deflaci, tedy snížení cenové hladiny.

Video: Lukáš Kovanda se rozpovídal o tom, kam zamíří v tomto roce koruna. Dočkáme se silnější měny? 

Video placeholde
Lukáš Kovanda se rozpovídal o tom, kam zamíří v tomto roce koruna. Dočkáme se silnější měny? • Arsen Lazarevič/E15