V PostNL drží Křetínský a Tkáč již přes 30 procent. Nabídku na převzetí ale dávat nemusí

Vozy nizozemské pošty PostNL

Vozy nizozemské pošty PostNL Zdroj: PostNL

Lucemburský fond Vesa Equity Investment, který spravuje peníze podnikatelů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče, vlastní přímo a nepřímo již přes 30 procent akcií nizozemské poštovní a logistické společnosti PostNL. Vyplývá to z posledního hlášení pro nizozemský úřad pro dohled nad burzou. Fond tak upevnil svou pozici největšího akcionáře.

Aktuální hodnota 31,4procentního podílu činí okolo 275 milionů eur, tedy v přepočtu zhruba 6,7 miliardy korun. Středeční obchodování na amsterdamské burze uzavřely akcie PostNL na ceně 1,80 eura. Ve čtvrtek sice kurz mírně posílil, i tak se cenné papíry nacházejí o přibližně 52 procent níž než na začátku letošního roku.

Na zájmu investorů se negativně projevuje letošní výrazně zhoršené hospodaření firmy, přičemž důvodem je zejména růst nákladů (například na energie a mzdy) a také ochlazení v sektoru e-commerce, který zažíval boom během pandemie koronaviru. V prvních devíti měsících letošního roku se čistý zisk firmy meziročně propadl o 75 procent. Již v říjnu management firmy avizoval, že pro letošní rok neočekává dosažení dříve stanovených finančních cílů.

Z(a)tracená čísla 14. díl – Pronájmy bytů

Video placeholde
• Videohub

Podle posledních dostupných údajů je Vesa s velkým náskokem největším akcionářem společnosti, která je dominantním hráčem na nizozemském trhu a má silnou pozici i v ostatních zemích Beneluxu. Předchozí hlášení Vesa podala v lednu, tehdy svůj podíl navýšila na 25 procent. 

V tiskové zprávě Vesa následně upřesnila, že přímo drží 29,9 procenta akcií PostNL. Zbylých 1,5 procenta vlastní fond nepřímo prostřednictvím derivátové transakce (a tedy bez hlasovacích práv). Vzhledem k tomu, že podíl Vesy na hlasovacích právech nedělá více než 30 procent, nemusí předložit ostatním akcionářům nabídku na převzetí zbylých akcií, jak to vyžadují pravidla.

Svůj podíl začala Vesa postupně budovat již v prvním čtvrtletí minulého roku. Vesa tehdy uvedla, že PostNL je „případem úspěšné transformace tradiční poštovní společnosti na moderního a efektivního poskytovatele doručovacích a logistických služeb“. Investiční ředitel fondu tehdy rovněž uvedl, že „investice do PostNL potvrzuje strategický záměr společnosti Vesa v logistickém sektoru“.

Fond Vesa spravuje portfolio v hodnotě několika desítek miliard korun. Je také s 22 procenty největším akcionářem britské poštovní a logistické skupiny International Distributions Services (donedávna známé pod názvem Royal Mail) a s 12,3 procenta amerického prodejce tenisek Foot Locker.

Fond také vlastní významnější podíly ve francouzském prodejci elektroniky FNAC Darty, francouzských supermarketech Casino Guichard a v tamní mediální společnosti TF1. V portfoliu fondu jsou také akcie britských supermarketů Sainsbury’s. V nich je druhým největším akcionářem hned po Qatar Investment Authority.

Byznysmeni Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, kteří vlastní fond Vesa, jsou také majiteli společnosti Czech News Center, vydavatele deníku E15.