Krize v Brazílii jako Watergate? Investor vidí podobnost a kupuje akcie

Protesty v hlavním městě Brazílie proti prezidentce Rousseffové

Protesty v hlavním městě Brazílie proti prezidentce Rousseffové Zdroj: Reuters

Skandály a nestabilita brazilské politické scény v posledních měsících nejsou pouze brzdou pro tamní ekonomiku, ale zároveň příležitostí pro investory k levným nákupům. Pro jednoho z nich je inspirací Watergate. Stejně jako v případě amerického skandálu ze 70. let sází na brzké vyřešení brazilské politické krize a růst tamních akcií.

Zatímco brazilská ekonomika vykazuje červená čísla, akcie od konce ledna raketově vzrostly. Index Bovespa přidal téměř dvacet procent. Většina investorů ovšem chápe tento vývoj jako korekci předcházejícího propadu a předvídají další pád. Jiní však věří v růst.

Američan Monty Guild, veterán mezi investory a šéf kalifornského fondu Guild Investment o velikosti 190 milionů dolarů, vidí paralely současné situace v Brazílii s jinou krizí – s tou americkou z počátku 70. let minulého století, známou jako Watergate.

Guild tvrdí, že stejně jako americký prezident Richard Nixon v roce 1974 rezignoval kvůli korupčnímu skandálu po dvou letech v úřadu, totožný osud čeká brazilskou hlavu státu Dilmu Rousseffovou. A stejným způsobem jako před čtyřiceti lety mají reagovat také akciové trhy.

Vývoj indexu Bovespa za poslední rok

Graphical visualization of market data.

Po rezignaci Nixona akciový index S&P 500 vzrostl o 28 procent během dvou let. Monty Guild byl tehdy u toho a na nákupu akcií v době propadu vydělal. „Snažíme se nakupovat, když je na ulicích krev,“ prozradil agentuře Bloomberg.

Stejný vývoj predikuje současné krizi v Brazílii. „Toto je v mnohém jako Watergate, a co se po ní stalo? Tam, kde je krize důvěry, jdou ceny dolů. A to je velkou příležitostí,“ dodává.

V Brazílii od počátku února investoval 12 procent prostředků z jeho fondu. Předvídá růst indexu Bovespa o dvacet procent v dalších dvou letech, navíc věří v posílení měny o padesát procent proti dolaru.

Martin Novotný: Brazilská iracionalita