Lámání chleba na burzách. Optimisty čeká střet s realitou, mezitím se vydělává

Na parketu vládne podle oblíbeného indikátoru tržních nálad největší pohoda od závěru roku 2021, tedy od období ještě dlouho předcházejícímu začátku války na Ukrajině

Na parketu vládne podle oblíbeného indikátoru tržních nálad největší pohoda od závěru roku 2021, tedy od období ještě dlouho předcházejícímu začátku války na Ukrajině Zdroj: E15 (Midjourney)

Klid a relaxované rozjímání. Tak prožívají první týdny nového roku burziáni. Alespoň tímto směrem ukazuje takzvaný index strachu VIX. Na parketu vládne podle oblíbeného indikátoru tržních nálad největší pohoda od závěru roku 2021, tedy od období ještě dlouho předcházejícího začátku války na Ukrajině. Index strachu tak v současnosti stále spíše podporuje názor té části trhu, která více než na strmý pád globální ekonomiky sází na lehké ochlazení světového byznysu. Zároveň burziáni fakticky slaví konec éry diktátu inflace, a tím pádem i éry přísných centrálních bank. Znalci nicméně zdůrazňují, že klíčový test investorského optimismu teprve nastane. 

„Od poloviny prosince je vývoj na trzích poměrně klidný a v novém roce trh mírně rostl. V USA i v Evropě se diskutuje o tom, zda vůbec nastane recese,  nebo jen měkké přistání ekonomiky,“ uvádí analytik společnosti Fichtner Tomáš Tyl.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!