Libra po třech týdnech posílila. Krátce a jen díky rozhodnutí soudu

Britská libra

Britská libra Zdroj: reuters

Odchod z unie nebude pro Brity zřejmě tak snadný. Tamní soud rozhodl, že vláda musí mít ke spuštění brexitu souhlas parlamentu. Pro trhy zajímavá zpráva, britská libra po oznámení verdiktu poprvé po třech týdnech krátce posílila. Poté ale podle očekávání znovu oslabila, když vláda oznámila, že se proti rozhodnutí soudců odvolá.

 „Trhy vnímají rozhodnutí soudu v daných podmínkách pozitivně. Stoupají šance na měkký brexit,“ říká Lukáš Kovanda, analytik Roklen24. Měkký brexit by měl přitom udržet Británii přístup na vnitřní trh unie. To, zda verdikt soudu bude pro trhy znamenat stabilizaci, je nejisté. „To ne. Kolem brexitu je celá řada dalších zásadních nejistot. Situace se spíše neustále dále komplikuje, než aby se ji dařilo postupně řešit,“ domnívá se Kovanda s tím, že ani krátkodobé posílení libry není zcela jednoznačné.

Brexitoví odpůrci v Británii navíc upozorňují, že se obyvatelé ostrovů musejí připravit na zdražování kvůli slabší libře: „Lidé si myslí, že neexistuje problém s ekonomikou. Ale již v příštím roce zaplatí více na benzinu a potravinách,“ tvrdí Vince Cable, bývalý ministr pro podnikání a prezident obchodní komory. Britská ekonomika prožije podle něj obtížný vývoj s tím, že může spadnout do recese.

„Druhým způsobem, jak devalvace ovlivňuje britskou ekonomiku, je ten, že podniky zastaví investice, což může přinést potenciální recesi a problémy na delší dobu,“ dodává. Britská centrální banka Bank of England také oznámila, že hospodářský růst bude vyšší, než očekávala. Místo dvou procent poroste v tomto roce ekonomika o 2,2 procenta. Vyšší růst byl oznámen také pro rok 2017, kdy ale bude také vyšší inflace na úrovni 2,7 procenta. K očekávanému snížení hlavní bankovní sazby ve výši 0,25 procenta tak nemusí vůbec dojít.

Ekonomice Británie se také věnuje Evropská komise, která upozorňuje na její zásadní slabost: „Produktivita ve Spojeném království stagnuje od roku 2008. Důvodem jsou různé faktory: nízké kapitálové investice, nedostatek kvalifikovaných sil a posun ekonomiky směrem k obchodu, kde bývá nižší produktivita,“ vyjmenovává komise ve své zprávě.

USDGBP Chart