Londýnská a torontská burza vylepšují nabídku akcionářům

Provozovatel londýnské burzy (LSE) a společnost TMX Group, které patří torontský parket, se dohodli na vyplacení speciální dividendy ve výši téměř 416 milionů liber, pokud akcionáři skupiny TMX přistoupí na nabídku převzetí od londýnské burzy.

Akcionáři TMX se musejí do příštího týdne rozhodnout, zda se přikloní k „přátelské“ nabídce britské LSE anebo umožní nepřátelské převzetí konsorciem Maple, které sdružuje kanadské penzijní fondy a banky. Akcionáři LSE musejí také odsouhlasit plánovanou akvizici. „Nabízejí mimořádnou dividendu, protože vidí, že jejich šance na získaní podpory akcionářů jsou malé,“ řekl agentuře Bloomberg Mathieu Roy, portfolio manažer kanadské společnosti Louisbourg Investments, která spravuje 1,5 miliardy kanadských dolarů a vlastní i akcie TMX Group.

Podle plánu odhaleného včera v noci dostanou akcionáři LSE za akcie nově vzniklé společnosti dividendu ve výši 84,1 pence a akcionáři kanadské TMX Group by obdrželi jednorázovou dividendu ve výši čtyř kanadských dolarů za každou akcii. Společnosti se také zavázaly udržet dividendu minimálně v takové výši, jakou ji nyní vyplácí TMX Group, což je 1,6 kanadského dolaru ročně.

Zhruba 45 procent z 416 milionů liber mimořádné dividendy by šlo akcionářům TMX, zbytek by si rozdělili majitelé LSE.

Londýnská a torontská burza by k vylepšení nabídky na spojení použily částečně hotovostní rezervy a část by financovaly úvěrem. LSE uvedla, že se se svými bankami Barclays Capital a Morgan Stanley na dodatečných 100 milionech liber krátkodobých úvěrů.

Skupina TMX mezitím opět zamítla nabídku kanadského konsorcia Maple s odůvodněním, že skupina bank a fondů neposkytla jediný důkaz toho, že by její nabídka vedla k lepší ceně pro akcionáře a doporučila svým akcionářům nepřistoupit na nabídku Maplu. Generální ředitel LSE Xavier Rolet k dividendě řekl: „Mimořádná dividenda a naše nová dividendová politika reflektuje silnou výkonnost našich společností a značí absolutní závazek k udržení růstu a zároveň hodnoty pro akcionáře.“