Majitel Legolandu vstoupil na burzu, akcie vylétly o deset procent

Legoland

Legoland Zdroj: CC BY 2.0: Simon_sees, Wikimedia Commons

Akcie britské společnosti Merlin Entertainments v pátek zahájily obchodování na londýnské burze nárůstem o více než deset procent. Tržní hodnota provozovatele muzea voskových figurín Madame Tussauds či zábavních parků Legoland tak dosáhla zhruba 3,5 miliardy liber (113 miliard Kč).

Merlin je po americké společnosti Walt Disney Company druhým největším provozovatelem zábavních atrakcí na světě. Společnost určila konečnou emisní cenu na 315 pencí. Akcie na začátku obchodování zpevnily o více než tři procenta na 325 pencí. Během dne se jejich cena přechodně dostala až na 355 pencí. V závěru se ustálila na 347 pencích.

Společnost úpis kvůli silné poptávce předčasně ukončila. Institucionální investoři, jako jsou penzijní fondy, podle ní získaly 87,5 procenta z akcií nabízených k prodeji. Jednotliví investoři obdrželi 12,5 procenta akcií. Podle nejmenovaného zdroje zájem investorů o 30 procent společnosti převyšoval množství akcií v prodeji devětkrát.

„Lidé na Merlin pohlíželi s nadějí jako na něco, co obsahuje relativně jedinečnou kombinaci odolného základního byznysu, který má vysokou schopnost tvořit zisk, se silným portfoliem značek,“ řekl agentuře Reuters generální ředitel Nick Varney.

Merlin v současnosti vlastní soukromá investiční skupina Kirkbi A/S, která kontroluje rovněž Lego Group, a soukromý investiční fond Blackstone Group. Merlin provozuje 99 zařízení ve 22 zemích, včetně Číny.

Společnost minulý měsíc informovala, že příjmy za 35 týdnů do konce srpna jí stouply o víc než 11 procent. Podnik chce příští rok expandovat v USA i v Číně. Postupuje také v plánech na vybudování Legolandu v Dubaji a dalších středisek v Japonsku a v Jižní Koreji.