Majitel proslulého mrakodrapu Empire State Building vstoupí na burzu

Empire State Building

Empire State Building Zdroj: profimedia.cz

Realitní společnost Empire State Realty Trust, která vlastní světoznámý newyorský mrakodrap Empire State Building, plánuje vstup na burzu v New Yorku, vyplynulo z dokumentů předložených americkým regulátorům. Úpis akcií může firmě vynést přes miliardu dolarů. Půjde o jednu z největších primárních nabídek akcií realitní investiční společnosti.

Firma chce během primární emise nabídnout k prodeji zhruba 71,5 milionu akcií v ceně 13 až 15 dolarů za kus. Konečná cena má být stanovena začátkem října.

Slavný mrakodrap, který měří 381 metrů a má 102 podlaží, patří k nejdůležitějším částem portfolia společnosti. Otevřen byl v roce 1931 v době Velké hospodářské krize a dlouho se honosil titulem nejvyšší budova světa. Proslavil se také svým účinkováním ve filmu King Kong z roku 1933.

O primát nejvyšší budovy přišel v roce 1972, kdy vyrostly dvě věže newyorského Světového obchodního centra. Ty však byly zničeny při teroristickém útoku ze září 2001. V současné době je nejvyšším mrakodrapem světa 828 metrů vysoký Burdž Chalífa v Dubaji.

Empire State Realty Trust má ve svém portfoliu dalších nejméně 18 nemovitostí. Příprava úpisu akcií trvala dva roky. Plán totiž narazil na odpor některých investorů a objevilo se i několik soudních sporů.