Masakr v Orlandu pomohl akciím výrobců střelných zbraní

Připomínka obětí orlandského masakru

Připomínka obětí orlandského masakru Zdroj: CTK

Připomínka obětí orlandského masakru
Připomínka obětí orlandského masakru
Připomínka obětí orlandského masakru
Připomínka obětí orlandského masakru
Připomínka obětí orlandského masakru
13
Fotogalerie
Nedělní masakr v gay klubu v Orlandu, kde útočník zabil téměř padesát lidí, vedl k výraznému růstu cen akcií amerických výrobců střelných zbraní. Investoři totiž podle serveru BBC předpokládají, že poptávka po zbraních ve Spojených státech stoupne kvůli obavám z budoucího zpřísnění regulace jejich prodeje.

Cena akcií největšího amerického výrobce pistolí Smith & Wesson v pondělí vzrostla o téměř sedm procent. Akcie konkurenta Sturm, Ruger and Company posílily dokonce o 8,5 procenta. Střelec Omar Mateen, který se přihlásil k radikálnímu hnutí Islámský stát (IS), v neděli v orlandském klubu zabil 49 lidí a dalších 53 zranil. Podle policie měl útočník pušku a pistoli, které si legálně pořídil krátce před útokem.

Demokraté začali v reakci na masakr volat po zpřísnění kontroly nad prodejem a držením střelných zbraní. „Dovolujeme nebezpečným lidem kupovat zbraně a to se musí změnit,“ uvedl demokratický senátor Richard Durbin. Mateen byl dlouholetým zaměstnancem největší světové firmy pro bezpečnostní služby G4S. Cena akcií této společnosti se v pondělí propadla o více než pět procent.

Akcie společnosti Smith & Wesson

Střelec používal gay seznamku
Střelec z amerického Orlanda Omar Mateen byl v gay baru Pulse, v němž v neděli zastřelil 49 lidí a dalších 53 zranil, poměrně častým návštěvníkem. S odvoláním na očité svědky to dnes uvedl místní list Orlando Sentinel (OS). „Někdy šel do rohu, seděl sám a popíjel, jindy se opil tak, že byl hlučný a agresivní,“ řekl listu OS Ty Smith, který Mateena v klubu viděl prý nejméně v tuctu případů. Podle dalšího návštěvníka klubu Kevina Westa střelec používal seznamovací aplikaci oblíbenou u homosexuálů.
Podle amerických médií se zprávami o předchozích návštěvách střelce v gay klubu zabývá policie v souvislosti s hledáním motivu spáchání krvavého činu. Mateena v neděli policie při zásahu v klubu zastřelila.