Mexiko vydělá na ropě miliardy, díky zajištění proti poklesu ceny

Ropná plošina

Ropná plošina Zdroj: ctk/AP

Už podruhé v posledních dvou letech se může Mexiko těšit na miliardy dolarů, které získá z prodeje ropy díky prozíravému zajištění proti poklesu ceny suroviny. Mexiko nakoupilo opce, které mu umožní prodat až čtvrtinu mexické produkce za 49 dolarů za barel. Letos se barel mexické ropy prodával podle výpočtů agentury Bloomberg za 32,40 dolaru. Konečný zisk bude záležet na tom, jak se cena ropy bude vyvíjet do listopadu, kdy letošní zajištění končí.

Loni se Mexičanům, jejichž státní rozpočet je na příjmech z ropy závislý z jedné pětiny, povedlo trefit ještě atraktivnější cenu. Ministerstvo financí vsadilo na ropu za 76,40 dolaru za barel. V průměru se však na trhu surovina prodávala za 49 dolarů. Celkem tak mexický rozpočet vydělal 6,4 miliardy dolarů. Překonal tak dosavadní rekord z roku 2009, kdy zajištění proti poklesu cen přineslo do rozpočtu 5,1 miliardy dolarů.

„Mexické vládě se díky dobrému zajištění povedlo zmírnit dopad poklesu cen ropy na veřejné finance,“ říká Carlos Capistran, ekonom pro Mexiko v Bank of America. Zatímco loni za zajištění vláda zaplatila 772 milionů dolarů, letos už je to více než miliardu dolarů.

Mexické ministerstvo financí nechce zatím komentovat možné parametry zajištění na příští rok. Vývoj cen ropy ale naznačuje, že potřetí v řadě už by miliardové zisky přinést nemělo. Dvacítka analytiků oslovená agenturou Bloomberg odhaduje, že ropa by příští rok měla zdražit na průměrných 57 dolarů za barel. Finanční nástroj tak bude hrát více roli pojistky před nečekaným obratem na trhu. Z velkých producentů ropy je Mexiko jediné, které se každoročně proti zlevnění ropy pojišťuje.