Na pražskou burzu míří nový realitní fond, nabídne emisi za 50 milionů

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Tomas Novak/Euro

Část bytových novostaveb v pražských Kolovratech a hlavnímu městu blízké Chýni se objeví na pražské burze. Na domácí parket totiž vstoupí nemovitostní fond Bemett stejnojmenného developera podnikajícího v těchto lokalitách, a to akciovou emisí o objemu 50 milionů korun. Bemett se tak stane letos už patnáctým realitním fondem, který uvede své akcie na pražskou burzu.

Fond Bemett zastřešuje více než třísetmilionové portfolio realitních projektů v Praze, Brně a okolí těchto měst, za loňský rok si vydělal bezmála 35 milionů korun. Na pražské burze tak bude patřit k těm nejmenším hráčům. Jedničkou podle velikosti je na pražské burze nemovitostní fond Unimex z impéria byznysmena Jiřího Šimáněho, který zastřešuje takřka čtyřmiliardová aktiva.

Podle odborníků může být jedním z motivů vstupu na burzu daňová úspora. Od letoška totiž legislativa umožňuje fondům za určitých podmínek platit místo 19 procent daně z příjmů pouze pět, a to v případě, že zaregistrují své akcie na pražské burze.

„Jedná se o legální daňovou optimalizaci. Bylo by potřeba trochu upravit zákon, aby se těmto ‚soukromým fondům‘ definitivně zavřely dveře,“ soudí investiční poradce Jan Traxler z FINEZ Investment Management. S akciemi čtrnáctky fondů, které dohromady spravují majetky kolem sedmi miliard korun, přitom od počátku roku neproběhl ani jeden obchod.

Od letoška platná legislativa umožňuje fondům platit místo 19 procent daně z příjmů pouze pět, a to v případě, že zaregistrují své akcie na pražské burze

„Snížená daňová sazba slouží k odstraňování dvojího zdanění pro drobné investory v případě investování na kapitálovém trhu prostřednictvím investičních fondů. Na burzu cenných papírů by měly být fondy přijaty v případech, kdy jsou dány předpoklady pro spravedlivé, řádné a účinné obchodování,“ vysvětluje možný způsob aplikace snížené sazby Tereza Peprníková z ministerstva financí.

Pražská burza se motivy nově příchozích fondů nezabývá. „Důvody listingu na burze bych nechal na emitentech. Obecně lze říci, že firmy na kapitálový trh vstupují z důvodu zajištění financování, či z důvodu sekundární likvidity pro stávající akcionáře,“ uvádí k emisím nemovitostních fondů mluvčí pražské burzy Jiří Kovařík.