Na pražskou burzu míří okolo třiceti zahraničních titulů

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Profimedia.cz

Pražská burza chce rozjet obchody s akciemi zahraničních společností. Má jít o firmy, jejichž byznys souvisí s českou ekonomikou.

Pražská burza spouští další plán na oživení obchodů s cennými papíry. Ve spolupráci s makléřskými domy Wood & Company, Patria Finance a Raiffeisen Centrobank chce spustit obchodování se zahraniční tituly.

„Na burzu půjde okolo třiceti titulů,“ uvádí zdroj informovaný o celé záležitosti s tím, že technicky půjde o záležitost jako je duální listing.

Při něm se na burzu uvede akcie, která se obchoduje již na svém hlavním trhu. Příkladem z minulosti může být uvedení akcií Erste Group a Vienna Insurance Group do Prahy. Hlavní burzou pro zmíněné tituly je ovšem vídeňský kapitálový trh. 

„Cílem burzy je uvést tituly, které souvisí s českou ekonomikou,“ dodává zmíněný zdroj. Mezi tituly, s nimiž se začne obchodovat, tak bude například francouzská finanční skupina Société Générale, která v České republice vlastní Komerční banku. Mluvčí burzy Jiří Kovařík nechtěl celou záležitost komentovat.

Burza se tímto krokem může pokusit zvýšit objem obchodů. Ty totiž dlouhodobě klesají. Jen loni se meziročně propadly o zhruba 29 miliard korun na 138,8 miliardy.

„Burze by to přineslo lepší image,“ komentuje plány pražského trhu analytik Finlord Boris Tomčiak s tím, že trh nyní skomírá a není atraktivní pro české firmy zvažující primární emisi akcií. Rozjezd obchodů se zahraničními tituly by podle něj pražskému trhu pomohl.

A to v nelehké době. I v letošním roce totiž může obchodní aktivita opět klesnout, protože hrozí, že pražskou burzu opustí celá řada firem. Stažení z burzy již oznámila sázková skupina Fortuna a stejný krok hodlá udělat Unipetrol, který chce zcela ovládnout polská mateřská skupina PKN Orlen. Kandidátem na odchod může být rovněž textilka Pegas Nonwovens.

Úspěšný rozjezd obchodů s akciemi zahraničních společností by mohl burze pomoci zalepit díru v obchodování způsobenou odchodem tradičních titulů. „Je to krok vstříc domácí retailové klientele,“ uvádí analytik J&T Banky Milan Vaníček. Zájemci o novou službu mohou být podle něj mezi investory, kteří nejsou zběhlí v obchodování s cennými papíry v cizině. „Kdo je zvyklý nakupovat akcie Applu ve Spojených státech, tak si je nebude kupovat v Praze,“ upozorňuje Vaníček.