Na Wall Street se začne obchodovat s akciemi německého výrobce obuvi Birkenstock

IPO ve Spojených státech ohodnotila Birkenstock na 9,3 miliardy dolarů.

IPO ve Spojených státech ohodnotila Birkenstock na 9,3 miliardy dolarů. Zdroj: Profimedia.cz

V New Yorku se ve středu začne na burze obchodovat s akciemi německého výrobce obuvi Birkenstock. Primární veřejná nabídka akcií (IPO) ve Spojených státech firmu ohodnotila na 9,3 miliardy dolarů (215,5 miliardy korun), což je podle BBC dvojnásobek hodnoty, kterou měla před necelými třemi lety. Obchodovat se bude pod symbolem „BIRK“.

IPO firmě vyneslo 1,48 miliardy dolarů. Nabízených 32,3 milionu akcií se prodávalo za 46 dolarů za akcii, což podle agentury Reuters znamenalo pro 250 let starou značku hladký start.

„Je zřejmé, že investoři jsou opatrní, pokud jde o budoucí vývoj značky, protože cena 46 USD za akcii byla stanovena uprostřed, nikoli na horní hranici původního rozpětí,“ uvedla ale analytička Susannah Streeterová ze společnosti Hargreaves Lansdown.

Birkenstock je čtvrtou významnou společností, které v posledních čtyřech týdnech vstoupily na burzu v USA po Arm Holdings, která se zabývá výrobou čipů, aplikaci Instacart pro rozvoz potravin a platformě pro automatizaci marketingu Klaviyo. Ačkoli všechny tyto podniky měly první den obchodování na burze úspěšný, jejich akcie od té doby své zisky ztratily. Podle společnosti Renaissance Capital se loni v USA uskutečnilo pouze 71 IPO, což je nejnižší počet od roku 2009.

Společnost Birkenstock byla založena v roce 1774 v německé vesnici Langen-Bergheim. Po šest generací ji vedla rodina Birkenstocků, dokud v roce 2021 neprodala většinový podíl společnosti L Catterton, skupině soukromých investorů, za níž stojí francouzský miliardář Bernard Arnault a jeho luxusní impérium LVMH.