Výrobce čipů Arm otevřel první den na burze růstem o deset procent. Kupoval Apple i Google

Charging Bull alias zuřící býk na newyorské Wall Street

Charging Bull alias zuřící býk na newyorské Wall Street Zdroj: reuters

Akcie britského návrháře čipů Arm otevřely první den obchodování růstem o deset procent proti ceně stanovené pro primární veřejnou nabídku (IPO). Později se růst zvýšil až zhruba na dvacet procent. Obchodování na americkém trhu Nasdaq zahájily na 56,1 dolaru za akcii, cena stanovená pro začátek obchodování přitom činila 51 dolarů. Podnik tak dosáhl při svém debutu ocenění téměř šedesát miliard dolarů, téměř 1,4 bilionu korun, což podle agentury Reuters dává naději dalším firmám, které plánují vstoupit na burzu.

Primární nabídka společnosti Arm je největší v letošním roce a přichází téměř sedm let poté, co firmu její současný majitel Softbank Group získal za 32 miliard dolarů.  

„Společnost ARM za své akcie nežádá vůbec málo. Obchodník na slovo vzatý Masajoši Son je zejména z byznysového potenciálu firmy v oblasti cloudu odhodlán ve valuaci vyždímat, co se dá,“ uvedl ve středu na adresu ocenění akcií ARM analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Celý článek o ARM a jejich vstupu na Wall Street, který udělal největší burzovní humbuk od roku 2021, si přečtěte ZDE

Ocenění v rámci primární nabídky sice představuje pokles proti 64 miliardám dolarů, na kolik byla oceněna minulý měsíc, když SoftBank koupila podíl 25 procent, který nevlastnila, od svého fondu Vision Fund. Nicméně je vyšší než 40 miliard dolarů, za kterou chtěla prodat Arm výrobci čipů Nvidia. Od transakce však Softbank loni odstoupila kvůli námitkám antimonopolních úřadů.

Akcie nakoupil Apple, Google nebo Nvidia

SoftBank v rámci primární nabídky prodala 95,5 milionu akcií. Z prodeje tak získala 4,87 miliardy dolarů. Akcie v rámci nabídky koupili také zákazníci Arm, včetně firem Apple, Google, Nvidia, Alphabet, Advanced Micro Devices, Intel a Samsung.

Arm se snaží přesvědčit investory, že má před sebou růst i mimo trh mobilních telefonů, kterému dominuje s podílem 99 procent. Slabá poptávka po mobilních telefonech v době globálního ekonomického zpomalení způsobila, že výnosy firmy stagnují. Za 12 měsíců do konce března celkové výnosy činily 2,68 miliardy dolarů, v předchozím roce to bylo 2,7 miliardy dolarů.

Společnost minulý týden investorům sdělila, že na trhu s cloud computing má podíl deset procent, a tedy větší prostor pro expanzi, protože tento trh má do roku 2025 růst ročním tempem 17 procent, mimo jiné díky pokroku umělé inteligence. Na trhu s automobily má podíl 41 procent, a tento trh by měl růst o 16 procent. U trhu s mobilními telefony očekává zvýšení jen o šest procent.

Oblastí, kterou investoři pozorně sledují, je napojení na Čínu kvůli geopolitickému napětí se Spojenými státy. Tržby v Číně se v loňském fiskálním roce na celkových tržbách Arm podílely 24,5 procenty.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího termínovaného vkladu