Nadměrná nabídka ropy na trhu prý může trvat i roky

ropná rafinerie

ropná rafinerie Zdroj: ctk

Měsíce nebo dokonce roky může na trzích trvat nadměrná nabídka ropy. Ceny by se ale mohly vzpamatovat, pokud budou producentské země mimo ropný kartel OPEC jednat racionálně. V rozhovoru s místním deníkem The National to prohlásil ministr pro ropný průmysl Spojených arabských emirátů (SAE) Suhajl bin Muhammad Mazrúí.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v listopadu rozhodla zachovat těžbu v rámci kartelu beze změny, a to navzdory prudce klesajícím cenám ropy, které by případné omezení těžby mohlo podpořit k růstu.

Některé z nejsilnějších členských států kartelu, jako jsou Saúdská Arábie a SAE, vybídly v prosinci ostatní producentské země k lepší spolupráci a apelovaly na ně, aby svou těžbu v zájmu stabilizace cen nezvyšovaly. Podle Mazrúího nějakou dobu potrvá, než se podaří zmírnit nynější evidentní nadměrnou nabídku ropy na trhu.

„Tento problém by v závislosti na současném růstu produkce v nečlenských zemích OPEC mohl trvat měsíce nebo roky. Pokud budou jednat racionálně, můžeme během roku 2015 pozorovat příznivé korekce,“ sdělil podle agentury Reuters ministr.

Žádná panika

Cena ropy klesla tento týden na nová pětiletá minima. Severomořský Brent i americká lehká ropa WTI, které se považují za mezinárodní ukazatele cen ropy, přitom poprvé od jara 2009 sestoupily pod symbolickou hranici 50 dolarů za barel.

SAE podle Mazrúího nebudou kvůli nízkým cenám panikařit. Trh se prý časem sám stabilizuje. SAE chtějí do roku 2017 zvýšit těžební kapacitu na 3,5 milionu barelů ropy denně, a levnější ropa prý tyto plány nenaruší.