Natland na Slovensku koupil dvě elektrárny, jde na burzu s akciemi

Tomáš Raška ze skupiny Natland

Tomáš Raška ze skupiny Natland Zdroj: Michael Tomes/E15

Finanční skupina Natland založila fond Avant Energy, jehož akcie hodlá uvést na pražskou burzu. Součástí fondu jsou i slovenské elektrárenské podniky PPC. O dvojici elektráren PPC se v minulosti otřelo vícero významných českých finančníků. Opět má nového majitele. Prostřednictvím svého fondu Avant Energy do ní vstoupili investoři z Natlandu.

Součástí transakce je i paroplynová elektrárna zásobující teplem tisíce bratislavských domácností. Je to první akvizice fondu, jehož akcie chce skupina výhledově uvést na pražskou burzu. Hodnotu obchodu byznysmeni neoznámili. „Strategií fondu Avant Energy budou investice zaměřené na obnovitelné zdroje a ostrovní distribuční systémy,“ uvedl řídicí partner Natlandu Tomáš Raška. Výjimkou mají být fotovoltaické projekty, o které fond momentálně neusiluje.

„Uvažujeme o financování akvizic prostřednictvím úpisu investičních akcií fondu, říká šéf investiční společnosti Avant Pavel Doležal. Akcie fondu Avant Energy by se podle Doležala měly na burze ocitnout v segmentu Standard, kde se mimo jiné obchodují akcie tabákového Philip Morris nebo energetického E4U.
PPC má za sebou pohnutou vlastnickou historii.

Po deseti letech z ní v roce 2014 vycouvala finanční skupina Penta poté, když se jí nepovedlo obnovit stěžejní dlouhodobý kontrakt, loni pak tehdejším slovenským vlastníkům z firmy Istroenergo půjčili v přepočtu tři čtvrtě miliardy korun na provoz investoři z J&T Private Equity. J&T se tak po čase opět nepřímo potkala s Natlandem, v roce 2012 se spolu neúspěšně pokusily převzít správcovskou firmu pražského osvětlení Eltodo.

Akvizice energetiky na Slovensku
Natland investoval do dvojice elektráren. PPC Investments vlastní kogenerační elektrárnu s elektrickým výkonem 218 megawattů a tepelným výkonem 200 megawattů, která je v současnosti v režimu zálohy. Zhruba čtvrtinovou kapacitu má elektrárna v PPC Energy, která momentálně prochází rekonstrukcí. Investiční společnost Avant spravuje v rámci 34 fondů kvalifikovaných investorů majetek v objemu přes osmnáct miliard korun, většinovým akcionářem je skupina Natland.