Nejhorší den posledních měsíců zažily i akcie v USA, obavy vyvolává nová mutace koronaviru

Americké akcie výrazně oslabily

Americké akcie výrazně oslabily Zdroj: Reuters

Wall Street
Wall Street
Burza Nasdaq
4
Fotogalerie

Americké akcie v pondělí prudce oslabily, protože šíření nakažlivější koronavirové mutace delta vyvolává obavy z nových uzávěr a ze zpomalení hospodářského oživení. Dow Jonesův index tak zažil nejhorší den za téměř devět měsíců, zatímco indexy S&P 500 a Nasdaq vykázaly nejprudší jednodenní pokles od poloviny května, napsala agentura Reuters.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 2,09 procenta a uzavřel na 33,962,04 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,59 procenta na 4258,49 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se snížil o 1,06 procenta na 14,274,98 bodu.

„Do značné míry to souvisí s variantou delta,“ uvedl analytik Paul Nolte ze společnosti Kingsview Asset Management. „Jsou tu obavy, že ekonomika by se nemusela otevírat tak rychle, jak se všichni domnívají,“ dodal.

Podle některých analytiků nicméně k dnešnímu propadu přispěla skutečnost, že ceny akcií se nacházejí na vysokých úrovních a již delší dobu neprošly výraznější korekcí. „Trh se tak stává mimořádně citlivým na jakoukoliv špatnou zprávu,“ uvedl Randy Frederick ze společnosti Charles Schwach. Dnešní pokles trhu označil za „poněkud přehnanou reakci“.

Analytik Oliver Pursche ze společnosti Wealthspire Advisors vyjádřil přesvědčení, že oživení ekonomiky Spojených států zůstává na dobré cestě a bude pokračovat. Pozornost investorů se nyní upírá k hospodářským výsledkům amerických podniků za druhé čtvrtletí. Tento týden zveřejní čtvrtletní výsledky například streamovací služba Netflix, internetová společnost Twitter či výrobce čipů Intel.

Na devizovém trhu dnes kvůli obavám z mutace delta posilovaly americký dolar, japonský jen a švýcarský frank, tedy měny považované za bezpečné útočiště v období nejistoty. Euro vůči dolaru kolem 22:00 SELČ ztrácelo zhruba 0,1 procenta na 1,1798 dolaru. Během dne sestoupilo až na tříměsíční minimum 1,1764 dolaru.

„Obavy kolem mutace delta vedou po celém světě k útěku investorů do bezpečí ,“ uvedl podle agentury Reuters analytik Edward Moya ze společnosti OANDA. „Je tady obrovské množství nervozity, což je dobré pro dolar a japonský jen,“ dodal.