Pražská burza oslabila, nedařilo se bankovním společnostem

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Profimedia.cz

Pražská burza
2
Fotogalerie

Pražská burza začala týden poklesem o 1,71 procenta na 1177,01 bodu. Důvodem je obava z nové vlny koronaviru. Výrazně ztrácely především banky, Moneta Money Bank přišla téměř o čtyři procenta. V zisku ale dnes nebyl žádný z hlavních titulů. Aktivita na trhu byla nadprůměrná.

„Globální akciové trhy zahájily nový týden silnými výprodeji poté, co šíření nové varianty koronaviru vzbuzuje u investorů obavy ze síly ekonomického oživení. V daném sentimentu oslabovala i pražská burza,“ uvedl makléř Fio banky Josef Dudek.

S dalším poklesem výnosů dluhopisů se nedařilo na západoevropských trzích především bankovnímu sektoru. Akcie Erste Bank v Praze odepsaly 2,55 procenta na 763 korun, pojišťovna VIG oslabila o 2,27 procenta na 582 korun. V červeném byly i tuzemské banky. Moneta zaznamenala největší pokles ze všech titulů, když její cenné papíry zlevnily o 3,81 procenta na 83,30 koruny. Komerční banka si pohoršila o 2,85 procenta na 751 korun.

Elektrárenská společnost ČEZ ztratila více než 1,5 procenta a zavřela na 585 korunách. „Z menších emisí zakončil slabší Stock Spirits o 2,89 procenta s oceněním nad 77 korun a Kofola ztratila 1,78 procenta na 276 korun,“ dodal Dudek.

Ani koruně se na začátku týdne nedařilo. Česká měna dnes proti pátečnímu závěru oslabila k euru o 19 haléřů na 25,70 koruny za euro a vůči dolaru ztratila 16 haléřů na 21,76 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů na webu Patria Online. Podle analytiků tak reagovala zřejmě na oslabení eura k dolaru. Okolo kurzu 25,70 koruny za euro se koruna pohybovala na začátku minulého týdne, pak postupně posilovala až k pátečním 25,50 koruny za euro. Během dneška tak veškeré zisky z minulého týdne smazala.