Německé Orco navýší kapitál o dvě miliardy, půlku dá šéf skupiny Ott

šéf firmy Orco Jean-François Ott

šéf firmy Orco Jean-François Ott Zdroj: Anna Vackova/E15

Realitní společnost Orco Germany, která je nejlukrativnější divizí skupiny Orco Property, hodlá získat celkem 72 milionů eur, téměř dvě miliardy korun, navýšením kapitálu skrze úpis nových akcií. Polovina emise přitom zamíří za 36 milionů do firmy Stationway Properties ovládané šéfem celého Orka Jeanem-Françoisem Ottem.

Druhá nabídka, spočívající v úpisu dalších 76,6 milionu akcií v ceně 0,47 eur za kus, je podle oznámení firmy otevřená pro akcionáře Orco Porperty, kteří drží nejméně půl procenta společnosti. Výtěžek pak má jít na investice a financování projektů v Orco Germany i v mateřské skupině.

Oznámení o chystaném zvyšování kapitálu následuje poté, co představenstvo německé společnosti na konci loňského listopadu rozhodlo o navýšení základního kapitálu o sto milionů eur (2,7 miliardy korun). Firma Tandis českého miliardáře Radovana Vítka poté upsala 114,6 milionu akcií za 47 centů za kus.

Vítek by tak ovládl třetinový podíl v německé společnosti. Proti se ale postavily akcionáři, americké fondy Kingstom a Alchemy. Lucemburský soud však letos v lednu rozhodl, že třetinový podíl v Orco Germany, nejvýdělečnější části skupiny, Vítek může získat.

Vývoj akcií Orka na pražské burze za posledních 5 let:Graf 5. 3. 2014.Graf 5. 3. 2014. | vagaday@mf.cz