Netflix patří k nejdražším americkým akciím

Nasdaq

Nasdaq Zdroj: CTK

Digitální videopůjčovna Netflix se probojovala do elitního klubu nejdražších amerických akcií. Jedna stojí již 443 dolarů. Akcie Netflixu za sebou mají bouřlivé roky propadů a rychlých růstů. V posledních letech jim pomáhal aktivistický investor Carl Icahn, který se ale loni na podzim velké části svých akcií zbavil a vydělal téměř miliardu dolarů. Od té chvíle ale akcie Netflixu posílily o dalších 30 procent.

Do nejdražší akcie má ale Netflix stále daleko, její cena je na hony vzdálena všem soupeřům. Jde o akcie třídy A holdingu Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta. Jedna akcie stojí bezmála 190 tisíc dolarů. Buffet celé roky odmítá akciový split, který by snížil cenu papíru.

Jiné společnosti jdou opačnou cestou, protože chtějí umožnit nákup jejich akcií širšímu okruhu drobných investorů. Minulý týden rozdělila své akcie v poměru 7 ku 1 společnost Apple a jeden kus tak aktuálně stojí 92 dolarů, což na první desítku nejdražších akcií nestačí. Z top 10 se bude

poroučet také platební společnost MasterCard, která své akcie dělí v poměru 10 ku 1. Po rozdělení budou stát jen 75 dolarů za kus. Google letos také sáhl k dělení akcií, ale pouze v poměru 2 ku 1 a i nová cena 543 dolarů za akcii pohodlně stačí na místo mezi nejdražšími americkými akciemi.

americké akcieamerické akcie | e15