NWR zlevnila koksovatelné uhlí, v průměru o pětinu

uhlí

uhlí Zdroj: newworldresources.eu

Těžební společnost NWR, vlastník černouhelné OKD, sjednala s odběrateli pro letošní čtvrté čtvrtletí o pětinu nižší ceny koksovatelného uhlí, než za něj inkasovala ve třetím čtvrtletí. Průměrně dostane 102 eur (2550 korun) za tunu. U koksu průměrná prodejní cena koksu sjednaná pro čtvrté čtvrtletí klesla o osm procent na 264 eur za tunu.

Těžařská společnost NWR, vlastník tuzemské černouhelné OKD, oznámila nově dojednané ceny koksovatelného uhlí a koksu na poslední čtvrtletí letošního roku. Ceny jsou o 20 procent u koksovatelného uhlí a o osm procent u koksu nižší než ve třetím letošním kvartále. NWR zároveň potvrdila celoroční cíl produkce a prodejů.

Průměrná sjednaná cena koksovatelného uhlí pro dodávky ve čtvrtém čtvrtletí roku 2012 činí 102 eur za tunu, což představuje pokles o 20 procent oproti cenám realizovaným ve třetím čtvrtletí. „Tato průměrná cena koksovatelného uhlí vychází z předpokladu, že prodeje koksovatelného uhlí ve čtvrtém čtvrtletí roku 2012 budou tvořeny přibližně ze 47 procent tvrdým koksovatelným uhlím (se středním obsahem prchavých látek), ze 45 procent poloměkkým koksovatelným uhlím a z 8 procent PCI koksovatelným uhlím,“ uvedla NWR.

Prodejní cena koksu sjednaná pro čtvrté čtvrtletí roku 2012 klesla v porovnání s cenami realizovanými ve třetím čtvrtletí na průměrných 264 eur za tunu. „Průměrná cena koksu vychází z předpokladu, že prodeje ve čtvrtém čtvrtletí 2012 budou tvořeny přibližně ze 73 procent slévárenským koksem, z 9 procent koksem vysokopecním a z 18 procent ostatními druhy koksu,“ sdělila firma ve zprávě.

Uvedené ceny jsou nicméně pouze orientační. „Skutečné realizované ceny mohou být ovlivněny řadou faktorů včetně (avšak nejen) pohybů směnného kurzu, kvalitativního mixu, harmonogramu dodávek a pružných ustanovení jednotlivých smluv. Skutečná realizovaná cena za dané období se tak může od oznámené průměrné smluvní ceny lišit,“ uvedla firma. Akcie NWR na pražské burze na zprávu reagovaly poklesem až o pět procent.

Analytici hodnotí zprávu neutrálně. „Ceny koksovatelného uhlí byly dle očekávání slabé, v souladu s vývojem benchmarkových kontraktů mezi velkými světovými těžaři a jejich zákazníky. Ceny koksu pozitivně překvapily. Celkově oznámení NWR hodnotíme neutrálně, pozitivní překvapení cen koksu může být totiž vyváženo nižšími prodanými objemy energetického uhlí,“ uvedl analytik Patria Direct Tomáš Sýkora.

-