O akcie firmy Tatry Mountain Resorts nebyl na burze zájem

Pražská burza, ilustrační foto

Pražská burza, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

První den vstupu slovenské společnosti Tatry Mountain Resorts (TMR) na pražskou burzu neskončil příliš slavně, o akcie nebyl mezi investory zájem. Akcie se ráno prodávala za 1085 korun, a na této ceně zůstala po celý den. Objem obchodu s cennými papíry dosáhl 436 tisíc korun.

TMR již před týdnem absolvovala premiéru na varšavské burze, nastoupila s cenou 179 zlotých, přibližně 1091 korun. Za sedm dní cena akcie spadla dolů o 1,68 procenta. „Poslední týden se kurz akcií příliš nezměnil s tím, že se v průběhu pohyboval na úrovni 179 zlotých a ke konci se posunul na 176 zlotých,“ sdělil serveru E15.cz analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Podle Vaníčka si společnost své investory ale najde. „Vzhledem k dosavadnímu vývoji na slovenské burze, nastíněné dividendové politice a obchodnímu zaměření se domnívám, že titul je spíše defenzivního charakteru a tudíž pro dlouhodobé hráče,“ konstatoval Vaníček.

TMR se dnes stala první společností vůbec, jejíž 6,7 milionu akcií zaknihovaných na doručitele je zároveň kótovaných na třech středoevropských burzách, a to bratislavské, varšavské a nyní pražské.

„Vstup na pražskou burzu je pro nás přirozeným krokem při naplňování naší vize vybudovat z TMR největší společnost podnikající v oblasti cestovního ruchu ve středoevropském regionu,“ řekl předseda představenstva TMR Bohuš Hlavatý.

:

Generální ředitel pražské burzy Petr Koblic připomněl, že kurz akcií TMR již tři roky roste a od roku 2009 posílil o 15 procent. Pokud se podle něj nestane nic mimořádného, TMR vstoupí v polovině prosince do báze hlavního indexu BCPP PX. Kdyby byl její kurz jako dnes, váha TMR v indexu by činila 1,3 procenta, dodal.

Emisi na trh uvádí J&T Banka, která společně se společností BH Securities bude plnit roli tvůrce trhu v systému SPAD.

Špindlerův MlýnŠpindlerův Mlýn | ctk

Společnost TMR vznikla propojením firem Ski Jasná a Tatranské lanové dráhy a je nyní největším poskytovatelem turistických služeb na Slovensku. Letošní tržby firmy by se měly pohybovat kolem miliardy korun a čistý zisk nad hranicí 200 milionů. V České republice budeTMR bude spolu s firmou Snowhill provozovat 20 let skiareál Špindlerův Mlýn.