O2 zachraňuje své akcie. Na burze firma nakupovala po dvou letech

Sídlo O2 na pražské Brumlovce

Sídlo O2 na pražské Brumlovce Zdroj: Tomeš Michael / E15

Sídlo O2 na pražské Brumlovce
Prodejna O2, ilustrační foto
Pražská burza, ilustrační foto
Sídlo O2 na pražské Brumlovce
5
Fotogalerie

Mobilní operátor O2 hodil záchranné lano svým padajícím akciím. V závěru srpna firma poprvé po necelých dvou letech nakoupila na burze své vlastní akcie, a to za více než 22 milionů korun. Podle agentury Reuters koupila celkem 95 848 kusů svých cenných papírů o průměrné ceně 231,2 koruny.

Stalo se tak za situace, kdy akcie O2 propadly koncem prázdnin na své bezmála čtyřleté cenové minimum. Program nákupu vlastních akcií je dlouhodobý, firma je ale nakupuje nepravidelně. Naposledy se tak stalo v prosinci roku 2017, kdy O2 ohlásila novou etapu tohoto programu.

„Obnovení odkupu akcií by mohlo napomoci stabilizovat jejich cenu, která se dostala na nejnižší úrovně za několik let,“ říká analytik Milan Vaníček z J&T Banky. Od posledních burzovních nákupů svých podílů akcie do konce srpna propadla zhruba o 22 procent.

„Může to znamenat, že firma nemá aktuálně příležitosti k větším investicím, nebo tím může dávat najevo, že považuje aktuální cenu akcií za velmi nízkou,“ soudí analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Sama společnost tak koncem prázdnin vlastnila 2,83 procenta celkově vydaných akcií O2. „Celkový počet nabytých akcií kumulovaně nepřekročí čtyři procenta všech akcií společnosti. Doba trvání programu je maximálně dva roky,“ nastiňuje O2 záměry ohledně výkupu svých akcií.

Telekomunikační firmu kontroluje finanční skupina PPF, která v ní držela v závěru loňského roku zhruba 81procentní podíl.