Pád věží a nejhorší týden v historii newyorské burzy

Wall Street

Wall Street Zdroj: ctk

V okamžiku, kdy teroristé 11. září zaútočili, obchodování na newyorské burze ještě ani nezačalo. Po nárazu druhého letadla do jižní věže a díky blízkosti Wall Street od Světového obchodního centra bylo jasné, že ten den se obchodovat nebude.

Každý, kdo ten den dorazil do práce, byl požádán, aby zůstal v budově, než bude bezpečné vyjít na ulici. Několik lidí ukrytých v sídle burzy uvedlo, že cítili třesoucí se podlahu, když se věže řítily, a budova burzy se stala úkrytem pro všechny, kteří se snažili uniknout oblaku prachu a kouře po zřícení obou z Dvojčat.

Budovy newyorské burzy přestály útoky bez zjevné újmy, ale byla zničena telefonní ústředna pro celou oblast, takže se na burzovním parketu nedalo komunikovat. Burza zůstala zavřená celý týden do 17. září, nejdéle od velké hospodářské krize ve třicátých letech minulého století.

První obchodní den po obchodování ztratil hlavní americký index Dow Jones sedm procent, tedy 680 bodů – v té době šlo o největší jednodenní ztrátu v historii. Do konce týdne, který se zapsal jako nejhorší v historii newyorského akciového trhu, odepsal index téměř 1400 bodů, tedy čtrnáct procent.

Vývoj indexu Dow Jones po útocích na WTCVývoj indexu Dow Jones po útocích na WTC | bloomberg

Odhady říkají, že během jediného týdne se z akciových trhů vypařilo 1,2 bilionu dolarů. Krátce po útocích však akcie opět začaly růst, mimo jiné díky invazi v Afghánistánu, a do konce roku přidaly téměř 22 procent. Dow Jones zakončil rok nad magickou hranicí deseti tisíc bodů.

„Již v listopadu 2001 byly akciové trhy USA na vyšší úrovni než při zavření 10. září, tedy pouhý den před útoky,“ podotýká Josef Bupozemků, dík z katedry bankovnictví a pojišťovnictví Vysoké školy finanční a správní. „Síla akciových trhů vrátit se na svoji rovnovážnou úroveň je velká a návrat je v podstatě historickým pravidlem a ne jen výjimkou,“ dodává Budík. Rok 2001 tak předznamenal turbulentní dekádu, která akciové trhy čekala.

Události 11. září vedly k dramatickému zpřísnění bezpečnostních opatření v okolí newyorské burzy, kvůli obavám, že by se mohla stát cílem budoucích útoků. Dnes tak budova připomíná menší pevnost a burza kvůli bezpečnosti přestala nabízet turistům prohlídky.