Patria.cz: Bývalí představitelé KIT Digital byli zatčeni

Bývalý šéf KIT Digital Kaleil Isaza Kuzman

Bývalý šéf KIT Digital Kaleil Isaza Kuzman Zdroj: Anna Vackova, E15

Spravedlnost není slepá, říkají si jistě akcionáři technologické společnosti KIT Digital nad zprávou o tom, že Kaleil Isaza Tuzman, expředseda představenstva a generální ředitel firmy a Robin Smyth, bývalý finanční ředitel, byli zatčeni americkými úřady a obviněni z účetních podvodů. Prokurátoři v New Yorku tvrdí, že Tuzman a Smyth svými aktivitami mýlili investory a regulátory o finančním zdraví společnosti.

KIT Digital a Pokud by soud uznal vinu obžalovaných, mohou si za nejvážnější obvinění podvodů odsedět až 20 let ve federální věznici, píše Patria.cz.

Podle agentury Bloomberg byl Kaleil Tuzman zatčen v Kolumbii a Robin Smyth v Austrálii a oba čekají na vydání do USA. Bývalí představitelé technologické společnosti navíc čelí obvinění americké Komise pro cenné papíry v New Yorku. Obžaloba viní oba muže z toho, že od roku 2010 do roku 2012 nadhodnotili příjmy ve výši 6 milionů Amerických dolarů, nesprávně ocenili aktiva ve výši 7,9 milionů dolarů a ztráty naopak podhodnotili v rozsahu 4,4 milionu dolarů.

Expředseda představenstva byl navíc obviněn z konspirace s nejmenovaným operátorem hedgeových fondů, které se měl dopouštět od prosince 2008 do září 2011. Jeho aktivity vedly podle obžaloby doslova k „nafouknutí“ objemu obchodů s akciemi KIT Digital, kterým došlo k ovlivnění ceny akcie při takzvaných spárovaných obchodech, kdy se prodej a nákup akcií uskutečňuje přímo spárováním prodejní a nákupní strany. Tím podle obžalovacího spisu měli oba představitelé firmy zakrývat nákupy svých vlastních akcií.

Článek vyšel na serveru Patria.cz