PayPal se vrátil na burzu, jeho akcie přidávaly až 11 procent

Burza Nasdaq, kde se akcie PayPalu obchodují

Burza Nasdaq, kde se akcie PayPalu obchodují Zdroj: CTK

Akcie společnosti PayPal Holding první obchodní den na burze výrazně zpevňují, krátce po zahájení přidávaly až 11 procent. PayPal minulý týden dokončil proces oddělení od společnosti eBay do samostatné firmy a dnes se s jeho akciemi začalo opět obchodovat na burze. Tržní kapitalizace firmy podle současné ceny akcií zhruba 52 miliard dolarů (1,3 bilionu korun).

Americké internetové tržiště eBay oznámilo vyčlenění své divize elektronických plateb PayPal do samostatné firmy před deseti měsíci. Podle eBay je oddělení obou společností nejlepší cestou k dalšímu růstu a je prý i výhodné pro akcionáře.

Akcie PayPal na počátku dnešního obchodování v New Yorku vystoupily na 42,55 dolaru. V pátek, kdy byl proces oddělení od firmy eBay dokončen, cena akcií činila 38,35 dolaru. Akcie eBay dnes naopak oslabují, po zahájení obchodování ztrácely zhruba pět procent a tržní kapitalizace firmy činila 32 miliard dolaru.

Akcie PayPaluAkcie PayPalu | Yahoo FinanceVývoj akcií PayPalu (zvětšíte kliknutím)

PayPal vznikl na konci 90. let a jeho akcie vstoupily na veřejný trh v roce 2002. Brzy poté jej za 1,5 miliardy dolarů koupil právě eBay.

Na konci druhého čtvrtletí letošního roku měl PayPal 169 milionů aktivních uživatelů ve 203 zemích světa a zpracoval 1,1 miliardy transakcí. Tržby firmy se loni zvýšily o 19 procent na 8,03 miliardy dolarů, objem plateb vzrostl o 26 procent na 235 miliard dolarů.