Pivovary Lobkowicz prodaly všechny nové akcie, firma získá 405 milionů

Pivo Lobkowicz

Pivo Lobkowicz Zdroj: CC BY 3.0: Viktor Fiala; Wikimedia Commons

Skupina Pivovary Lobkowicz prodala ve veřejné nabídce všech 2,3 milionu nově vydaných akcií a dalších 230 tisíc cenných papírů je předmětem nadlimitní opce. Nabídková cena byla stanovena na 160 korun. Celkový objem obchodovaných akcií včetně opce dosahuje skoro 405 milionů korun, což firmu ocenilo na 1,87 miliardy.

Součástí nabídky mělo být původně dalších 3,4 milionu akcií současných majitelů. Ti se však rozhodli si své cenné papíry ponechat. Podle zdrojů E15.cz se jim totiž upisovací cena 160 korun zdála příliš nízká. Počítali totiž, že drobní investoři mohli dát za akcie až o 15 korun více. Podle původních plánů měl přitom výnos z IPO přesáhnout miliardu korun.

Kromě tuzemských investorů projevili o pivovar zájem také investoři z Rakouska, Polska, Maďarska a Slovenska. Poptávka po akciích prý firmu příjemně překvapila. Společnost vstoupí na parket pražské burzy 28. května.

„Uvedení akcií na trh nám přinese kapitál pro další rozvoj společnosti a to jak v České republice, tak na exportních trzích,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel Lobkowicze Zdeněk Radil.

Z peněz získaných z emise chce skupina až 200 milionů korun investovat do rozšíření své distribuční sítě a získávání nových zákazníků v gastronomii. Zhruba 100 milionů má být využito na předjednanou akvizici nejmenovaného pivovaru s ročním výstavem až 100 tisíc hektolitrů, kterou firma letos plánuje dokončit. Pivovary také chtějí více proniknout na zahraniční trhy, zejména na Slovensko, do Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu.

Pátý největší výrobce piva v Česku
Součástí skupiny Pivovary Lobkowicz jsou regionální pivovary v Uherském Brodě, Protivíně, Jihlavě, Hlinsku v Čechách, Klášteře Hradišti nad Jizerou, ve Vysokém Chlumci a Černé Hoře na Blanensku.
Majoritním akcionářem firmy byl v polovině května podnikatel Martin Burda, který vlastnil 55 procent firmy. Po dokončení emise akcií měl jeho podíl klesnout na 32,33 procenta. Podíl finančníka Grzegorze Hóty se měl snížit ze současných 30 procent na necelých 16 procent. Podíl ředitele Zdeňka Radila má z aktuálních devíti procent klesnout na tři procenta. Podnikatelka Eva Kropová má dnes šest procent akcií, do budoucna si měla nechat jen 0,01 procenta.

David Klimeš: Pivovar na burze a promarněné šance