Potíže Ankary volbami neskončily, rating je v ohrožení

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Neutuchající politické napětí v Turecku si vyžádalo změnu výhledu pro rating země ležící na dvou kontinentech. Agentura Moody’s na konci minulého týdne zhoršila výhled úvěrového hodnocení země na negativní. Stalo se tak pouhých jedenáct měsíců poté, co táž agentura zvýšila rating Turecka na Baa3, a povýšila ho tak do investiční kategorie. Na úroveň, v níž jsou třeba Indie nebo Irsko.

Turecká lira ztrácí již pět dní v řadě a oslabila pod 2,11 liry za americký dolar. Před rokem se za dolar nedalo pořídit ani 1,8 liry.

Ačkoli od obecních voleb, které přede dvěma týdny vyhrála vládní strana AKP, měna posílila o 3,5 procenta, analytici zhoršení ratingového výhledu připisují právě politické nejistotě a autoritářské vládě premiéra Recepa Erdogana. Výnosy dvouletých státních dluhopisů se již dostaly na závratných deset procent.

Již v únoru zhoršila výhled tureckého ratingu na negativní agentura Standard & Poor’s. Obě agentury upozorňují na nebezpečí tvrdého přistání a na rychle mizející státní devizové rezervy. Standard & Poor’s, která turecké obligace řadí do nejvyšší neinvestiční kategorie, se v únoru dočkala hlasité kritiky členů turecké vlády. Prý je jedinou agenturou, která v Turecku není zastoupena a ani s ministerstvem financí nekomunikuje. Tudíž prý neví, co říká. „Dělají to z Londýna a s námi se vůbec nebaví,“ řekl tehdy deníku E15 turecký vicepremiér Ali Babacan.

Kurz turecké liry k dolaru v posledních pěti letechKurz turecké liry k dolaru v posledních pěti letechKurz turecké liry k dolaru v posledních pěti letech | bruner@mf.cz

„Je to varování, že politické riziko s místními volbami nepominulo,“ komentuje aktuální zhoršení výhledu Ipek Ozkardeskaya, měnová analytička ženevské Swissquote Bank. „V dohledné době neočekáváme snížení ratingu, zato do konce čtvrtletí ještě uvidíme růst výnosů dvouletých tureckých obligací na 10,75 procenta.“

Turecko patří k zemím s nejhorší obchodní bilancí. I když se loňský schodek běžného účtu snížil na 3,19 miliardy dolarů z předloňských 5,1 miliardy, stále zaostal za průměrným očekáváním analytiků, jež bylo na úrovni tří miliard. „Schodek platební bilance se postupně narovnává, jak se pomalu začíná projevovat efekt slabší měny,“ řekl Bloombergu Baris Buyukdemir z istanbulské Ceros Securities.