Potvrzeno: Vstup Alibaby na burzu byl rekordní

Alibaba

Alibaba Zdroj: CTK/AP

Čínský internetový prodejce Alibaba potvrdil, že jeho vstup na newyorskou burzu se stal největší primární emisí akcií ve světové historii. Firma ve zprávě pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) uvedla, že upisovatelé uplatnili opční práva na koupi dodatečných 48 milionů akcií. Celkově tak emise vynesla zhruba 25 miliard dolarů (536 miliard korun).

Dosavadní rekord patřil čínské finanční společnosti Agricultural Bank of China, která v roce 2010 získala v rámci primární emise akcií zhruba 22 miliard dolarů.

Společnost Alibaba již minulý týden v rámci vstupu na burzu prodala 320 milionů akcií za 21,8 miliardy dolarů. S akciemi se v New Yorku začalo obchodovat v pátek, kdy jejich cena stoupla o více než třetinu z emisní hodnoty 66 dolarů za kus.

Alibaba je největším internetovým prodejcem v Číně. Firma, ve které vlastní téměř čtvrtinový podíl americká internetová společnost Yahoo, oznámila záměr vstoupit na newyorskou burzu koncem června.

Aktuální vývoj akcií Alibaba Group na burze:

Čínský podnikatel Jack Ma, jenž Alibabu před 15 lety založil ve své garsonce, chce výnos z prodeje akcií využít k expanzi ve Spojených státech a v Evropě. V Číně se už Alibaba na celkových tržbách z internetového prodeje podílí 80 procenty.

Společnost Alibaba dala newyorské burze přednost před Hongkongem i americkým trhem Nasdaq, kde se obvykle obchodují technologické tituly. Nasdaq si pošramotil pověst při předloňské primární emisi Facebooku, kterou poznamenaly technické problémy. Hongkongu se firma vyhnula kvůli tamním přísným pravidlům pro rovný přístup k akcionářům.