Pražská burza na konci týdne posílila, rostly akcie Erste nebo Monety

Pražská burza v daný obchodní den posílila, proto má náš "robot" dobrou náladu

Pražská burza v daný obchodní den posílila, proto má náš "robot" dobrou náladu Zdroj: E15.cz

Pražská burza na konci týdne posílila. Index PX si polepšil o 0.74 procenta na 1156,04 bodu. Nejvýznamněji přispěly akcie rakouské skupiny Erste Group Bank, které se podílejí na PX indexu aktuálně 18.26 procenty, ziskem 1.65 procenta.

Největší nárůst dnes zaznamenaly akcie SHS PHOTON ENERGY a banky Moneta. Nejvýraznější pokles postihl akcie výrobce nápojů Kofola a tabákové společnosti Phillip Morris.

Z třinácti hlavních titulů pražské burzy dnes deset zakončilo obchodování v plusu, další dvě emise stagnovaly. Nejvýraznějšího růstu dosáhly cenné papíry SHS PHOTON ENERGY, které si polepšily o 3.75 procenta na 49,80 korun. Dále pak rostly cenné papíry bankovní společnosti Moneta o 1.8 procenta na 85 korun. Zároveň během dne hodnotou 85 korunpřekročily své dvouleté maximum z z března 2021.

Oproti tomu největší pokles vykázaly akcie nápojářské firmy Kofola, které ztratily 0.71 procenta na 278 korun. Nedařilo se ani akciím tabákové firmy Phillip Morris, které odepsaly 0.28 procenta. Už tři dny překonávávají své osmiměsíční minimum, když přes den jejich hodnota poklesla až na 14160.

Tato zpráva je generována softwarem za pomoci prvků umělé inteligence v rámci projektu TAČR.