Pražská burza po šesti dnech oslabila, přispěly bankovní společnosti

Pražská burza v daný obchodní den klesla, proto je náš "robot" smutný

Pražská burza v daný obchodní den klesla, proto je náš "robot" smutný Zdroj: E15.cz

Pražská burza po šesti dnech poprvé oslabila. Index PX ztratil 0.22 procenta na 1290,73 bodu. Nejvýznamněji přispěly akcie finančního domu Komerční banka, které odepsaly 0.6 procenta a rakouské bankovní skupiny Erste Group Bank, které poklesly o 0.09. Společně se podílejí na PX indexu 18.32 procenty.

Nejvýraznější pokles postihl akcie SHS PHOTON ENERGY a výrobce nápojů Kofola. Nejvýraznějšího růstu dosáhly cenné papíry České zbrojovky a tabákové firmy Phillip Morris.Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy. Z třinácti hlavních titulů pražské burzy dnes devět zakončilo obchodování v mínusu, dalších pět emisí stagnovalo.

Nejvýraznější pokles postihl akcie SHS PHOTON ENERGY. Jejich závěrečná cena 46,60 korun byla o 0.85 procenta nižší než při ranním otevření burzy. Nedařilo se ani akciím výrobce nápojů Kofola, které klesly o 0.61 procenta.

Oproti tomu nejvýraznější nárůst zaznamenaly akcie České zbrojovky. V závěru obchodování byla jejich cena 479 korun, což bylo o 1.05 procenta více než na počátku dne. Zároveň během dne hodnotou 479 korun překročily své jednoleté maximum z ze srpna 2021. Dále pak rostly cenné papíry tabačky Phillip Morris o 0.51 procenta na 15 800 korun. Zároveň během dne hodnotou 15800 Kč překročily své tříleté maximum z z dubna 2021.

Tato zpráva je generována softwarem za pomoci prvků umělé inteligence v rámci projektu TAČR