Pražská burza posílila na nejvyšší úroveň od začátku nouzového stavu. Hlavně díky akciím Erste

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: profimedia

Pražská burza
Burzovní palác, sídlo BCPP
Burzovní palác, sídlo BCPP
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Index PX stoupl o 0,52 procenta na 885,94 bodu. Vyšší byl index pražské burzy naposledy 10. března, dva dny před vyhlášením nouzového stavu v Česku kvůli šíření koronaviru. Poté se propadl jen během zhruba jednoho týdne až pod 700 bodů, ale v posledních týdnech opět postupně roste.

Pražská burza si první den nového týdne polepšila navzdory oslabení většiny hlavních emisí. Zdražily pouze tři z nich a k růstu burze pomohly především akcie bankovní skupiny Erste. Ty patřily k emisím, s nimiž se obchodovalo v největším objemu, a zároveň posílily o 4,59 procenta na 537,60 koruny. Zdražily také akcie mediální skupiny CME o rovná dvě procenta na 102 korun a akcie výrobce lihovin Stock o 1,18 procenta na 60 korun.

Výraznějšímu růstu burzy zabránilo hlavně oslabení cenných papírů Moneta Money Bank, které dosáhly největšího objemu obchodů z hlavních emisí a zároveň odepsaly 0,60 procenta na 50 korun. Nejvíce zlevnily akcie textilní společnosti Pegas Nonwovens, a to o 1,59 procenta na 618 korun.

Česká měna dnes oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Koruna kolem 17:00 SEČ ztrácela k euru 15 haléřů na 27,48 koruny za euro a k dolaru tři haléře na 25,38 koruny za dolar.