Pražská burza posílila, přispěly akcie Erste. Postihl ji však další technický výpadek

Pražská burza v daný obchodní den posílila, proto má náš "robot" dobrou náladu

Pražská burza v daný obchodní den posílila, proto má náš "robot" dobrou náladu Zdroj: E15.cz

Pražská burza významně rostla. Index PX stoupl o 0,62 procenta na 923,72 bodu. Nejvýznamněji k tomu přispěly akcie rakouské bankovní skupiny Erste Group Bank růstem o 2,81 procenta. Z dvanácti hlavních titulů pražské burzy sedm zakončilo obchodování v plusu, další jedna emise stagnovala.

Růst zaznamenaly i akcie technologické společnosti Avast. A to o 0,91 procenta na 156 korun. Nárust zaznamenaly také akcie výrobce nápojů Kofola, které posílily o 0,88 procenta na 229 korun. 

Oproti tomu největší pokles hodnoty postihl akcie operátora O2, a to o 1,37 procenta na 216 korun. Nedařilo se ani akciím likérky Stock, které klesly o 0,72 procenta.

Obchodování na pražské burze bylo však dnes na více než tři hodiny přerušeno. Obnoveno bylo kolem 12:25. Zasaženy technickými problémy byly dnes všechny trhy obchodující na platformě Xetra T7, tedy například rakouské, německé či maďarské.

Tuto zprávu přinesl web E15.cz ve spolupráci s projektem TL02000288 aplikace umělé inteligence u zpracování burzovních zpráv při Technologické agentuře ČR.