Pražská burza stoupla o procento, dařilo se akciím ČEZ

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Profimedia.cz

Pražská burza
Pražská burza
Pražská burza
4
Fotogalerie

Pražská burza si polepšila zhruba o procento po středečním mírném poklesu. Indes PX stoupl o 0,99 procenta na 881,34 bodu. Dařilo se akciím společnosti ČEZ, která bude příští týden v úterý zveřejňovat výsledky čtvrtletního hospodaření. Naopak dolů zamířily akcie Komerční banky a Monety. 

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk připomněl, že solidně dnes rostly také hlavní akciové trhy. Hlavní indexy v Evropě i Americe přidávají stejně jako pražská burza jedno procento.

Energetická společnost ČEZ dnes obstarala na pražské burze obchody za 168 milionů korun a byla nejobchodovanějším titulem. Hodnota akcií ČEZ stoupla o 2,5 procenta na 468 korun. Dařilo se také provozovateli horských středisek TMR s růstem o 5,5 procenta a pojišťovně VIG s růstem o téměř tři procenta. Akcie nápojářské Kofoly stouply o 1,27 procenta na 240 korun. Téměř o půl procenta zhodnotily akcie operátora O2 a o 0,35 procenta akcie Erste Group Bank.

Naopak dolů dnes zamířily cenné papíry Komerční banky a Moneta Money Bank. Komerční banka odepsala 1,87 procenta a cena akcie zakončila týden na 525 korunách. Moneta ztratila 0,8 procenta a v závěru týdne se obchodovala za 50,30 koruny.

Koruna dnes oslabila k euru o 20 haléřů na 27,33 koruny za euro a k dolaru o 23 haléřů na 25,35 koruny za dolar. Oslabení bylo reakcí na snížení sazeb České národní banky.