Pražská burza už dva dny překonává své osmileté maximum

Pražská burza v daný obchodní den posílila, proto má náš "robot" dobrou náladu

Pražská burza v daný obchodní den posílila, proto má náš "robot" dobrou náladu Zdroj: E15.cz

Pražská burza už dva dny překonává své osmileté maximum z ledna 2014, když přes den vystoupala až na 1290,83. Index PX si polepšil o 0,56 procenta na 1290,83 bodu. Nejvýraznějšího růstu dosáhly cenné papíry elektrárenské společnosti ČEZ a pojišťovací skupiny VIG. Největší pokles hodnoty postihl akcie bankovní společnosti Moneta a výrobce nápojů Kofola.

Z třinácti hlavních titulů pražské burzy dnes sedm zakončilo obchodování v plusu, dalších pět emisí stagnovalo. Nejvýraznějšího růstu dosáhly cenné papíry společnosti ČEZ, které si polepšily o 2,22 procenta na 668 korun, byl to již pátý den po sobě. Už dva dny překonávávají své sedmileté maximum, když přes den jejich hodnota vystoupala až na 668. Dále pak rostly cenné papíry pojišťovací skupiny VIG o 1,43 procenta na 637 korun, byl to již pátý den po sobě. Oproti tomu největší pokles vykázaly akcie bankovní společnosti Moneta, které oslabily o 1,57 procenta na 87,75 korun. K dalším ztrátovým titulům na pražské burze se zařadily akcie výrobce nápojů Kofola, které padly o 0,69 procenta na 289 korun.

Pokles zaznamenaly akcie společnosti Komerční banka, které mírně stagnovaly o 0,06 procenta na 846,5 koruny. Svou změnou tak přerušily jednodenní růst. Nárust zaznamenaly akcie rakouské skupiny Erste Group Bank. Akcie posílily o 0,87 procenta na 881,6 korun. Svou změnou tak přerušily třídenní propad.