Pražská burza v týdnu posílila o 3,5 procenta, nejlépe se dařilo Erste Bank

Erste bank

Erste bank

Akcie na pražské burze ve čtvrtém letošním týdnu stouply, hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem přidal 3,5 procenta na 967,8 bodu. Nejvýrazněji zlevnily akcie těžařské firmy NWR. Nejvíce si naopak polepšily cenné papíry Erste Bank. V předchozím týdnu akcie stouply o pět procent. Index se ve čtvrtek dostal na nejsilnější úroveň od loňského října.

„Týden světového ekonomického fóra v Davosu se vyznačoval spíše pozitivnější náladou. Ta byla podpořena prohlášením šéfa americké centrální banky Fed ohledně ponechání dlouhodobě uvolněné měnové politiky USA s potenciálem dalších kroků směrem k nákupu vládních dluhopisů,“ uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla Erste Bank, která přidala 13,7 procenta na 431,20 korun. Banka reagovala pozitivně na potvrzení ratingu od agentury Standard & Poor's, na spekulace ohledně dohody věřitelů s Řeckem a celkově pozitivní náladu. Naopak nejvíce klesající akcií byla NWR, která přišla o 4,4 procenta 140,60 korun. Firma reagovala nepříznivě na zveřejněná provozní data, když ceny na první čtvrtletí byly horší než očekávání, upozornil Vaníček.

Příští týden bude podle analytika alespoň ze začátku o politických událostech týkajících se převážně Řecka a dluhové krize eurozóny. Během víkendu budou pravděpodobně pokračovat jednání věřitelů s Řeckem ohledně podmínek při odpisu části řeckého dluhu. Vedle politiky bude vývoj cen akcií určitě také pod vlivem pokračujícího zveřejňování firemních výsledků, doplnil Vaníček.

„Předpokládáme, že jednání s Řeckem může přinést již pozitivní výsledek a rovněž summit EU zřejmě přinese další posun v jednáních, alespoň neočekáváme nepříznivé komentáře. Z tohoto důvodu bychom spíše očekávali pozitivní reakci trhu. Ta se však případně neobejde bez zakolísání v případě úpravy ratingů zemí eurozóny ze strany agentury Fitch,“ odhadl analytik.

Akcie Erste Bank v tomto týdnu:Akcie Erste Bank v uplynulém týdnuAkcie Erste Bank v uplynulém týdnu | E15