Pražská burza zahájila týden oslabením, nedařilo se bankám

Pražská burza v daný obchodní den klesla, proto je náš "robot" smutný

Pražská burza v daný obchodní den klesla, proto je náš "robot" smutný Zdroj: E15.cz

Pražská burza na začátku týdne oslabila. Index PX klesl o 0,83 procenta na 923,20 bodu. Nejvýznamněji přispěly akcie finančního domu Komerční banka, které oslabily o 1,9 procenta a rakouské skupiny Erste Group Bank, které ztratily 1,48. Rostly naopak akcie tabákové firmy Phillip Morris nebo českého výrobce antivirových programů Avast.

Z dvanácti hlavních titulů pražské burzy dnes osm zakončilo obchodování v mínusu. Nejvýraznější pokles postihl akcie pojišťovny Vienna Insurance Group. Jejich závěrečná cena 517 korun byla o 2,73 procenta nižší než při ranním otevření burzy. K dalším ztrátovým titulům na pražské burze se zařadily akcie výrobce netkaných textilií PFNonwovens, které padly o 2,51 procenta na 698 korun.

Oproti tomu nejvýraznějšího růstu dosáhly cenné papíry tabačky Phillip Morris, které si polepšily o 0,75 procenta na 13 400 korun. K dalším emisím, které posílily, patří i antivirová firma Avast. Akcie zpevnily o 0,59 procenta na 143,80 korun.

Tuto zprávu přinesl web E15.cz ve spolupráci s projektem TL02000288 aplikace umělé inteligence u zpracování burzovních zpráv při Technologické agentuře ČR.