Spadnou akcie Tesly až o třetinu? Tandem velikánů z Wall Street přidusil optimismus trhu

Elon Musk - podnikatel, vynálezce, inženýr a filantrop

Elon Musk - podnikatel, vynálezce, inženýr a filantrop Zdroj: Reuters

Elon Musk - podnikatel, vynálezce, inženýr a filantrop
Elon Musk - podnikatel, vynálezce, inženýr a filantrop
Elon Musk - podnikatel, vynálezce, inženýr a filantrop
4
Fotogalerie

Rovných sedm miliard dolarů ztratila na hodnotě během páteční seance automobilka Tesla. Stalo se tak poté, co tandem bankovních legend z Wall Street, Goldman Sachs a Morgan Stanley, snížil svá investiční doporučení pro akcii automobilky miliardáře Elona Muska.

Tesla tak před víkendem na burze propadla o necelá čtyři procenta. Zbytek trhu přitom povyrostl o bezmála dvě procenta a alespoň částečně tak kompenzoval tragické skóre čtvrtečního obchodování

„Snižujeme doporučení pro akcie Tesly na neutrální. Pozitivněji bychom se na akcii dívali v případě, že by ocenění akcie bylo níže, nebo pokud bychom měli větší důvěru v to, že se v blízkém a střednědobém horizontu potvrdí fundamenty akcie,” cituje server Market Watch z materiálu banky Goldman Sachs vypracovaného analytikem Markem Delaneyem. Goldman Sachs drží pro akcie Tesly roční cíl 950 dolarů, akcie přitom v uplynulém týdnu překročila i metu 1025 dolarů za kus, čímž se tak podle Goldmanů vyčerpal růstový potenciál akcie. 

Ještě kritičtější jsou ve svém názoru na akcie Muskovy automobilky analytici Morgan Stanley. Ti snížili roční cílovou cenu pro akcii, a to z 680 na 650 dolarů za kus, což by v ročním horizontu znamenalo až téměř třetinovou ztrátu pro investory. „Pro Teslu jsou velmi riskantní obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou. Především v krátkodobém horizontu mohou být významným faktorem objemu kapitálu, který bude automobilka potřebovat,“ uvedl pro Market Watch analytik Morgan Stanley Adam Jonas. Banka zároveň doporučuje akcii k prodeji. 

I tak je akcie Tesly letos extrémně úspěšná, když od počátku roku vystoupala o 121 procent vzhůru, zatímco celý trh pohledem indexu S&P 500 o bezmála šest procent oslabil. Na akcie Tesly pozitivně zapůsobil i nedávný úspěch Elona Muska v jeho kosmickém byznysu v rámci projektu SpaceX.