Pražská burza zakončila nejvýše od vyhlášení nouzového stavu. Přidával i americký parket

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Profimedia.cz

Pražská burza
Pražská burza
Ilustrační foto
Burzovní palác, sídlo BCPP
5
Fotogalerie

Pražská burza se po pěti růstech v řadě v úterý dostala na nejsilnější úroveň od doby před vyhlášením nouzového stavu v Česku kvůli koronaviru. Index PX vzrostl o 1,37 procenta na 851,56 bodu. Polepšily si téměř všechny hlavní emise. Během úterní seance výrazně posílily také americké akcie.

Vyše byl index pražské burzy naposledy 11. března. Následující den vláda vyhlásila kvůli šíření koronaviru nouzový stav a poté zavedla opatření, která mimo jiné uzavřela restaurace, část obchodů a provozovny některých služeb. Index PX se prudce propadal od začátku března, kdy se objevily v Česku první případy koronaviru. Z více než tisícovky bodů klesl do 18. března až na zhruba 690 bodů. Poté začal opět postupně posilovat.

V úterním obchodování si polepšila naprostá většina hlavních emisí burzy. Zdražily i cenné papíry energetické firmy ČEZ, se kterými se obchodovalo v největším objemu. Posílily o 1,13 procenta na 447,50 koruny. Vedení firmy oznámilo, že navrhuje vyplatit z loňského zisku dividendu 34 korun za akcii před zdaněním. Pokud valná hromada rozhodne podle návrhu, bude mezi akcionáře rozděleno 18,3 miliardy korun, stát jako majoritní akcionář získá zhruba 12,8 miliardy korun. Z předloňského zisku vyplatil loni ČEZ dividendu 24 korun za akcii před zdaněním.

Nejvýraznějšího růstu v úterý na burze dosáhly akcie textilní společnosti Pegas Nonwovens, a to o 3,65 procenta na 624 korun.

Obchodní systém pražské burzy měl v úterý asi dvouhodinový technický výpadek. S problémy se potýkal mimo jiné franfurtský, vídeňský či budapešťský parket. Podle německého listu Bild zaznamenal telekomunikační gigant Deutsche Telekom rozsáhlé poruchy svých služeb, a to zejména v oblasti Frankfurtu, kde sídlí tamní burza.

USA mají nejhorší za sebou 

Americké akcie během úterního obchodování výrazně posílily díky nadějím, že prezident Spojených států Donald Trump by mohl v brzké době zmírnit restriktivní opatření, která mají za úkol zpomalit šíření koronaviru.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 2,39 procenta a obchodování zakončil na 23 949,76 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 3,06 procenta na 2846,06 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 3,95 procenta na 8515,74 bodu.

Ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow uvedl, že Trump bude mít v nejbližších dnech několik prohlášení ohledně obnovování hospodářského života ve Spojených státech, protože se zdá, že zdravotní krize spojená s šířením koronaviru polevuje.

„Panuje přesvědčení, že máme nejhorší část pandemie za sebou,“ uvedl jeden z analytiků společnosti INTL FCStone Financial. Úternímu růstu na akciovém trhu nezabránily ani neuspokojivé čtvrtletní výsledky amerických bankovních společností JPMorgan a Wells Fargo.

„Zlepšující se globální postoj investorů k riziku začíná spolu s agresivní reakcí americké centrální banky (na hospodářské dopady koronaviru) vytvářet větší tlak na pokles amerického dolaru,“ uvedl analytik Lee Hardman ze společnosti MUFG.