Zlato může zopakovat scénář z finanční krize 2008

Investoři sází na to, že cena zlata poroste stejně jako po finanční krizi 2008.

Investoři sází na to, že cena zlata poroste stejně jako po finanční krizi 2008. Zdroj: Reuters

Nejistota na trzích láká investory k bezpečným investicím jako  je zlato.
2
Fotogalerie

Investoři zoufale shání hotovost a prodávají ve velkém zlato, jehož cena klesá stejně jako akcie či dluhopisy. Reputace vzácného kovu tak dostává zásah. V polovině března se tak opakovala situace jako z doby finanční krize v roce 2008.

Majitelé vzácného kovu nicméně doufají, že se scénář bude opakovat i nadále a cena zlata se vydá vzhůru stejně jako v letech po finanční krizi.

 „Když v roce 2008 trhy zachvátila panika, cena zlata se propadla dokonce třikrát po sobě, dvakrát o 150 amerických dolarů, jednou o dvě stě dolarů na unci (31,1 gramu, pozn. red.). Po roce 2009 pak začala vytrvale stoupat,“ říká předseda představenstva společnosti Zlaťáky Lukáš Jankovský a dodává: „Investoři sázejí na to, že zlato má potenciál tento scénář zopakovat.“  

Podobně se vyjadřují i další experti. „Jestliže vývoj cen zlata bude podobný tomu z roku 2008, tak bychom mohli vidět růst zisků,“ sdělila agentuře Bloomberg Catherine Doylová z Newton Investment Management s tím, že mají ve zlatě značnou expozici.

Cenový růst zlata potáhnou podle expertů stejné faktory jako v roce 2008. „Pokud se podaří obrátit vývoj akciového trhu, a zatím to tak nevypadá, bude růst hnán zejména důsledky gigantického množství peněz, které bude třeba pro záchranu trhů vytisknout z ničeho,“ vykresluje scénáře analytik Golden Gate CZ Marek Brávník.  

"Pokud se akciové trhy zachránit nepodaří, budeme na historických maximech kolem dvou tisíc dolarů za trojskou unci už v létě 2020," míní Brávník.

I podle analytiků Citigroup by cena zlata mohla rovněž otestovat nová historická maxima nad úrovní dvou tisíc dolarů za unci, ale až v příštím roce. V závěru minulého týdne se cena trojské unce zlata k okamžitému dodání pohybovala okolo 1650 dolarů.    

Cena zlata po finanční krizi těžila z obav lidí z inflace kvůli uvolněným měnovým politikám největších světových centrálních bank. Stejná situace se opakuje i nyní.

„Investoři se uchylují do zlata nejen proto, že v něm spatřují pojistku v čase paniky, nýbrž i proto, že je jim – třeba už v lepším čase – pojistkou proti inflaci a znehodnocování měny,“ doplňuje hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda s tím, že zlatu bude nahrávat rovněž politika prakticky nulových a dokonce záporných úrokových sazeb.