Regulátor si posvítí na společnost Groupon

Groupon

Groupon Zdroj: profimedia.cz

Americká Komise pro cenné papíry prověří revizi čtvrtletních výsledků společnosti Groupon. Internetový prodejce hromadných slev musel revidovat své první čtvrtletní výsledky od svého vstupu na burzu poté, co vyšlo najevo, že management nealokoval dostatečné množství peněz pro zákazníky, kteří se rozhodli své slevové vouchery vrátit.

Groupon původně vykázal za poslední loňské čtvrtletí ztrátu ve výši 42,7 milionu dolarů, provedená revize ji však prohloubila o dalších 22,6 milionu dolarů, společnost tak v posledních třech měsících loňského roku prodělala 65,3 milionu dolarů.

Zkoumání Komise pro cenné papíry je zatím na začátku a komise se nerozhodla, zda spustí formální vyšetřování celé věci. Rozhodnutí regulátora prověřit okolnosti překvapivých úprav hospodářských výsledků je zatím poslední kolizí společnosti a amerického regulátora. Groupon musel před svých vstupem na burzu v listopadu loňského roku dvakrát upravovat svá finanční data v žádosti o úpis akcií.

Vyjádření společnosti o upravení čtvrtletních výsledků přišlo po pátečním uzavření obchodování na amerických trzích, v pondělí se akcie obchodovaly o 17 procent níže na 15 dolarů – přibližně 25 procent pod upisovací cenou dvacet dolarů za kus.

Společnost přiznala, že za nutností revize výsledků stála slabost vnitřních kontrolních mechanismů. Tržby za poslední loňský kvartál společnost snížila o 14,3 milionu dolarů na 492,2 milionu dolarů, provozní zisk byl snížen o 30 milionů a stala se z něj provozní ztráta na úrovni 15 milionů dolarů.

Analytici se rozcházejí v názoru na to, jaký bude mít revize hospodaření na společnost. „Nemyslíme si, že by revize hospodářských výsledků nějak oslabovala obchodní model Grouponu, což dokládají i předběžné výsledky hospodaření za první letošní čtvrtletí,“ uvedl Doug Anmuth, analytik v JPMorgan. Justin Post, analytik Bank of America Merrill Lynch, přiznal, že Groupon je pro jeho analytický tým největším zklamáním letošního roku. Postův tým snížil investiční doporučení z „koupit“ na „držet“ a snížil cílovou cenu ze 30 na 20 dolarů.