Rekordní krácení daně: dvě firmy nezdanily 4,5 miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Finanční správa kontrolami dvou firem odhalila dosud největší případ krácení daně z přidané hodnoty. Při obchodech s drahými kovy i mimo Českou republiku firmy neoprávněně získaly 4,5 miliardy korun. Dnes to oznámila mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová. Podobné případy finanční správa podle zákona oznamuje policii. Mluvčí odmítla uvést názvy firem.

Firmy daň neodváděly při řetězových obchodech s drahými kovy, jako jsou zlato, stříbro a platina. Obchody se uskutečňovaly zejména v České republice, dále pak v Německu, Saúdské Arábii, Turecku a na Slovensku. Firmy si podle Petlachové počínaly tak, aby jejich činnost nevzbudila pochybnosti správce daně a nadměrné odpočty mohly čerpat dlouhodobě.

„Firmy si mezi sebou vytvořily velmi propracovaný a hlavně proměnlivý podvodný obchodní řetězec. Bylo nutné prošetřit téměř 120 článků tohoto řetězce, což se správci daně podařilo za necelý rok prováděných složitých řízení,“ uvedl generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

Finanční správa zahájila kontrolu firem na základě své vyhledávací činnosti. Prověřované společnosti měly podle mluvčí jen velmi omezené vlastní finanční zdroje a prostředky potřebné na jejich provoz tvořily právě především nadměrné odpočty DPH. „Pozitivním výsledkem provedených kontrol nebylo jen samotné doměření daně, ale především znemožnění dalšího neoprávněného čerpání nadměrných odpočtů DPH,“ podotkla Petlachová.