Revize výplaty dividend zamávala s akciemi Komerční banky

Pobočka Komerční banky v pražských Holešovicích

Pobočka Komerční banky v pražských Holešovicích Zdroj: Stepan Bruner, E15

Akcie Komerční banky dnes zakolísaly oproti otevíracímu kurzu až o osm procent na 903 korun (ve 14:30). Důvodem je bankou oznámená revize ohledně vyplácení dividend. Podle některých analytiků je reakce přehnaná a způsobená nižším objemem obchodování na pražské burze. Objem obchodů s akciemi banky je přitom na burze zdaleka nejvyšší, prozatím se zobchodovaly cenné papíry za více než 703 milionů korun.

Celkový objem obchodů přitom na burze ve 14:30 činil zhruba jednu miliardu korun. Komerční banka dnes v rámci pololetních výsledků oznámila, že kvůli zvýšení kapitálových požadavků na banky vnímá nutnost revidovat dříve oznámený výhled pro výplatu dividend za rok 2016. V lednu přitom banka oznámila, že hodlá letos zachovat u dividend zvýšenou úroveň výplatního poměru 80 až 100 procent konsolidovaného čistého zisku. Podle analytiků to může znamenat návrat na 60 až 70 procent výplatního poměru.

Bance stoupl v letošním 1. pololetí čistý zisk meziročně o necelé procento na 6,7 miliardy korun. Přispělo k tomu zaúčtování jednorázového výnosu z prodeje podílu v karetní asociaci Visa Europe. Celková aktiva banky ke konci června meziročně stoupla o 5,5 procenta na 939,8 miliardy korun. Celkový objem vkladů v rámci skupiny KB se zvýšil meziročně o 10,2 procenta na 690 miliard korun. Bance vzrostl i počet zákazníků.

Hlavní investiční stratég společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka uvedl, že s určitým poklesem dividendy se sice pro budoucí roky počítalo, navýšení kapitálového požadavku k systémovému riziku od příštího roku je však nečekané a vše urychlilo. „Tržní reakci, při níž akcie KB klesají o téměř deset procent, vidím jako přehnanou, negativní dopad na hodnotu akcií KB odhaduji na tři až čtyři procenta,“ uvedl. Roli podle něj v aktuální reakci hraje i nižší objem obchodu na pražské burze a také to, že investoři nejsou na taková překvapení u Komerční banky zvyklí.

Za výrazně negativní překvapení považují oznámení analytik Patria Finance Václav Kmínek i Michal Křikava z Fio bank. „Vzhledem ke skutečnosti, že KB je primárně investory vnímána jako dividendový titul, trh nepotěší ani pravděpodobná revize v dividendovém výplatním poměru pro rok 2016,“ uvedl například Křikava. Podle něj se výplatní poměr vrátí k 70 procentům.

Od ledna by se na Komerční banku měla vztahovat rezerva ke krytí systémového rizika ve výši tří procent, zatímco nyní je 2,5 procenta. Nový požadavek ze strany České národní banky doplňuje již dřívější rozhodnutí centrální banky uplatnit proticyklickou kapitálovou rezervu ve výši 0,5 procenta.