Rosněfť hodlá zvýšit letos vývoz ropy ropovodem Družba

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil Zdroj: Rosneft

Největší ruská ropná společnost Rosněfť plánuje zvýšit letošní dodávky ropy do evropských zemích ropovodem Družba o tři až pět procent. Celkový objem dodané ropy by se tak mohl zvýšit až na 29 milionů tun. Firma podle agentury Reuters uvedla, že za plánovaným zvýšením je lepší ekonomická situace v regionu. Experti ale upozorňují, že Rosněfť bude muset jít s cenou dolů, protože na evropském trhu je zvýšená konkurence.

Ropovod Družba přivádí ruskou ropu do východní a střední Evropy a do Německa. V České republice končí jižní větev Družby; prostřednictvím tohoto potrubního systému se dopravuje ropa do rafinerie v Litvínově, která patří petrochemickému holdingu Unipetrol. Česko odebírá ropu z více zdrojů, mimo jiné i ropovodem IKL z německého Ingolstadtu.

Analytik makléřské společnosti BH Securities Petr Hlinomaz dnes řekl, že pro zpracování v rafineriích Unipetrol přitéká ropovodem Družba ročně asi čtyři až pět milionů tun ropy. To je mírně přes polovinu celkového objemu ropy, který firma zpracovává. „Kapacita jižní větve Družby na našem území by měla být asi devět milionů tun ropy za rok, takže rezerva je bohatá,“ uvedl.

Větší využití ropovodu podle Hlinomaze ale omezuje to, že jižní větev v Česku končí a po Unipetrolu nenásleduje žádný další odběratel. „I v případě zvýšení zpracování objemu ropy v dalších letech by se zatím jednalo asi jen o objemu v řádu 100 tisíc tun. Realizace plánovaných vyšších dodávek Rosněfti by asi měla být hlavně v jiných státech než v Česku,“ dodal.

Tvrdá konkurence

Na evropském trhu, který tradičně ovládá Rusko, panuje tvrdá konkurence. Nová odbytiště zde hledají konkurenti z Iráku či Saúdské Arábie. Nejbohatší producenti využívají nízkých cen ropy k expanzi na nové trhy, což se často děje právě na úkor Ruska.

Státní společnost Rosněfť loni zvýšila odbyt na 28 milionů tun z 26,5 milionu tun v předešlém roce. Dnes podnik uvedl, že vyšší vývoz do Evropy bude letos vyžadovat zvýšení dodávek ropy do Německa, Polska a České republiky.

Ropovod Družba je s délkou více než 5100 kilometrů považován za nejdelší ropovod na světě, uvádí na svém webu společnost Mero, kterou ovládá český stát. Mero oba ropovody v Česku spravuje. Družbou denně protečou až dva miliony barelů ropy.