Rubl je kvůli novým sankcím na dvouletém minimu

ruské rubly (ilustrační foto)

ruské rubly (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Ruský rubl pokračuje v poklesu na nové dvouleté minimum vůči dolaru. Reaguje tak na oznámení, že americká vláda vyhlásí nové sankce vůči Rusku. Dopoledne si dolar připisoval 1,5 procenta a prodával se zhruba za 66,60 rublu. Ve středu rubl proti dolaru klesl asi o tři procenta. Prudce klesají také akcie.

Ruský akciový index RTS, jehož hodnota se vyjadřuje v dolarech, dopoledne ztrácel asi 3,6 procenta na 1075 bodů. Hlavní index MOEX, který je denominován v rublech a který upřednostňují domácí investoři, odepisoval zhruba 1,4 procenta na 99 bodů.

Například akcie letecké společnosti Aeroflot se propadly nejníže za dva roky. Důvodem je fakt, že Washington zvažuje zákaz letů ruských aerolinek do USA.

Rubl je teď na cestě vykázat nejvyšší týdenní propad od začátku dubna, kdy za pět dní oslabil o 6,7 procenta. Euro k rublu přidává zhruba 0,7 procenta na 76,68 rublu, během dopoledne ale vystoupilo až na 77,33 rublu, uvedla agentura Reuters.

Kurz rublu k dolaru:

Analytik Alexej Antonov ze společnosti Alor Broker se domnívá, že středeční pokles rublu byl anomální a příliš výrazný, podle něj neexistují důvody pro takový propad. Návrh zákona podle analytika nebude s velkou pravděpodobní v této podobě přijat a zpráva o sankcích se stala jen záminkou k prodeji rublů. Nicméně výhled rublu podle něj kvůli stagnaci ekonomiky není zrovna příznivý.

Rubl začal klesat už ve středu, když ruský list Kommersant zveřejnil text návrhu amerických zákonodárců s detaily možných sankcí vůči Rusku. V USA ale návrh ještě musí projít Kongresem.

Spojené státy později ve středu oznámily, že dospěly k závěru, že nervově paralytický jed proti ruskému agentovi Sergeji Skripalovi a jeho dceři Juliji použilo Rusko. Washington kvůli tomu proti Rusku vyhlásí sankce. Ty mají vstoupit v platnost 22. srpna nebo blízko tomuto datu.